Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

18tardoskedd2013-ban szó szerint a környei táncosok avatták fel a tardoskeddiek felújított strandját, ezért egyáltalán nem véletlen, hogy idén a megérkezésük után az első útjuk is oda vezetett, majd szinte egész héten dudorászhatták volna, hogy „ottan annyira szép és jó…”
A táncos gyermekek egy része hagyományosan Környe testvértelepülésén töltötte nyári szünidejének pár napját, s örömmel tapasztalták, hogy egyetlen év alatt korszerű büfével, „plázzsal” bővült a szépen fejlődő termálfürdő. Örömükre a trambulin mellett lehetett asztaliteniszezni, futballozni is az erre kialakított területen, sőt, „térítésmentesen” kérhettek maguknak vízi játékokat is.
A fellépésekkel tűzdelt táncos tanév a környei Nemzetiségi és Sörfesztiválon való fellépéssel zárult, így Tardoskedden végre elérkeztek a lazítás napjai a lányok, fiúk számára. A táncosok első este a szabadtéri vasúttörténeti kiállítást is megtekintették, amely igen interaktívnak bizonyult: valamennyi eszközt kipróbálhatták, felmászhattak a kihelyezett mozdonyra, a mechanikus szemaforra, s a „mamatej”-re, azaz a vasúti síneket szállító járgányra is.
13tardoskeddA fiatalok Viskovics Andrea és László Márta kísérőkkel egy napot a tájházban töltöttek, ahol meglepetés reggelivel – mangalicazsíros kenyérrel, lilahagymával, biozöldségekkel, házi „szirupos” vízzel – várták a gyerekeket. Megismerkedtek Szabó Ferdinánd értékes néprajzi gyűjteményével és kézműves foglalkozáson vehettek részt: kosarat fontak papírvesszőből, s a gravírozás tudományába is betekintést nyerhettek. A bütykölés a turistaszálláson sem maradt el, ott szerencsekövek, gyöngyfák, gipszkiöntős figurák készültek ajándékba az itthoni családtagoknak.
A nagyközségben hamar elterjedt, hogy táncosok vendégeskednek Tardoskedden, s a helyiek fel is kérték őket, hogy mutatkozzanak be a strand és a hétvégi fafaragótábor vendégeinek. 11tardoskeddBár nem viseletben adták elő táncaikat, mégis kitörő taps fogadta ügyes, a létszámhoz, s az éppen táborozó táncosokra átalakított koreográfiákat. „Fellépti díjuk” pedig édesség, sötétben világító tardoskeddi jelzőcsík (amelyet a szlovák törvények szerint kötelező viselni a gyalogosoknak!) és végül, de nem utolsó sorban egy meghívás volt az augusztus 23-án megrendezésre kerülő helyi Szent István napi Folklórfesztiválra.
Környe testvértelepülésén a táborozás utolsó napján rendezték meg a Szikora György Emlékkupát a strand közvetlen szomszédságában lévő sportpályán, ahol a gyerekek örömmel fedezték fel a résztvevők között a környei ifjúsági „válogatott” csapatát is, így lelkesen szurkoltak a hazaiaknak.
A pár együtt töltött szép, élményekkel teli nap zárásaként nemcsak a gyerekek, de a szülők is már a jövőt tervezgették hazafelé. Több ötlet mellett szóba került a tardoskeddi lazítás mellett egy nagyobb erdélyi körút terve is, 2tardoskeddmelyre az anyukák, apukák egy része is szívesen elkísérné a gyerekeket.
Mindez László Márta, az együttes „mozgató rugója”, a táborozások, utak és fellépések szervezője szerint bizonyíték arra, hogy a közös nyári programok, fellépések nemcsak a gyermekeket, de közvetve a szülőket is összetartják és pozitívan hatnak a táncos közösségre. Az elmúlt, közel két évtized alatt kialakult az a gyakorlat, hogy a kezdeti környebányai tánctáborok mellett a kisiskolások a lakóhelyüktől csupán 75 km-re lévő testvértelepülésen, Tardoskedden is táboroznak rendszeresen. Az idősebb táncosok már jó ideje hosszabb utakra is vállalkoznak: voltak Németországban, Erdélyben több alkalommal, sőt idén eljutottak Montenegróba és Bosznia – Hercegovinába is Környe táncos követeiként. László Márta bízik benne, hogy az idősebbek pozitív példája jó irányt mutat a kisebbek számára, s ösztönzően hat a jövőben felnövekvő táncos generációkra is.

3tardoskedd17tardoskedd 1tardoskedd 4tardoskedd 5tardoskedd 7tardoskedd 8tardoskedd 9tardoskedd 10tardoskedd 12tardoskedd 14tardoskedd 15tardoskedd 16tardoskedd6tardoskedd

Megosztás