Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Arbeitsraum, küche, Lehrerzimmer – ilyen német nyelvű eligazító táblák fogadták mindazokat, akik a héten ellátogattak a környebányai Erdei Iskolába, s azok, akiknek hiányos a német nyelvismeretük, bizony vakargathatták a fejüket, hogy hová is kopogtassanak be. Bezzeg annak a 27 környei kisdiáknak, akik hétfőtől csütörtökig táboroztak ott, egyáltalán nem jelentett gondot a tájékozódás.

A környei általános iskola ugyanis pár esztendős kihagyás után ismét megszervezte Környebányán a német tábort, ahová 7 – 12 éves gyerekek érkeztek, zömmel azok a tavalyi elsősök – a „nemzetiségi csoport” – akik már heti 4 órában „ismerkedtek” a német nyelvvel. De hogy mennyire nincs szó csupán „ismerkedésről”, azt az újságíró számára is igazolta a táborban tett villámlátogatás. A gyerekek a délelőtti és délutáni 2-2 órás foglalkozás ideje alatt minden nap szinte csak németül szólaltak meg, még akkor is, ha valamiért kikéredzkedtek a teremből.

Menoniné Pillmann Teréz és Magyarits Katalin, a tábort vezető két pedagógus pedig még a tanulással is élvezetessé varázsolta számukra a tábor napjait: spielend lernen, azaz „játszva tanultak”, ha eljött az ideje. Németül énekeltek, táncoltak, állatokat, ételeket, italokat ismertek fel, repült a labda, „repült a kérdés”, és repült az idő is. (Szerencsére azért arra jutott pár perc, hogy e sorok íróját megtanítsák, miként hangzik németül a szénsavas ásványvíz: Mineralwasser mit Gas.)

De mindemellett természetesen sikeresen szorítottak be a programba mindenféle nyári mulatságot is, mint udvari játékokat, bátorságpróbát, diszkót, s születésnapot. S a szülők is rendkívül serénykedtek, hiszen minden napra jutott meglepetés: hol virsli, hol sütemény, hol üdítő, hol szörp, hol 120 darab palacsinta.

Nem csoda, ha esténként különösebb nógatás nélkül érkeztek a hálóba, ahol magyar-német nyelvű relaxációs kazettára merültek álomba, később pedig az elszenderülés közben hallott szavakra magabiztosan rávágták: ők azokat már tanulták.

 

Megosztás