Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az eltelt években egyre népesebbé vált Környén a szüreti felvonulás menete, s ez bármennyire is igazolta a népszerűségét, mind jobban megnehezítette a rendezők dolgát a biztonságszervezés tekintetében. Arról nem is szólva, hogy a község méretéből adódóan nem juthattak el minden településrészre, azért idén úgy határozott a Nemzetiségi Önkormányzat Környe, hogy új rendezvény alapjait teszik le a faluközpontban, amely mindenki számára elérhető.

A Bornap gondolata Tirhold Kármen elnökben született meg, a választás pedig azért esett az óvoda előtti térre, mert családias rendezvényt szerettek volna megvalósítani, a területen pedig a programelemek ideálisan elhelyezhetők úgy, hogy az érdeklődők is kényelmesen múlathatják az időt.

A szeptember 11-ei, első Bornapot rengeteg szervezés, előkészület előzte meg, az elnök pedig örömmel tapasztalta, hogy nem csupán hívó szóra, de anélkül is érkeztek felajánlások, segítő kezek. A rendezvényre gravírozott borospohár is készült, a vendégek abból fogyaszthatták a Göndör Családi és a Bősze Pincészet, no meg a környei borosgazdák ízletes nedűit, bár ezúttal forintok a standoknál nem cseréltek gazdát. Jótékony célt is szolgált ugyanis a program, a szervezők borjegyeket értékesítettek, a vendégek ezeket válthatták be a pincészeteknél, a gazdák jó része pedig díjmentesen, vagy kedvezményes áron biztosította a hegy ízletes levét. Sőt, többen a bort „kísérendő” finom falatokkal is készültek: sajttal, pogácsával, a Králl pince például hájassal, pereccel. A felajánlásoknak köszönhetően 350 ezer forint gyűlt össze, az összeggel a nemzetiségi önkormányzat a Környei Római Katolikus Templom főoltárának felújítását támogatja.

Szintén díjmentesen érkezett lovaival és kocsijával Kolozsvári József, a kocsikázás pedig olyannyira népszerűnek bizonyult a gyerekek, felnőttek körében, hogy a paciknak és gazdájuknak szinte szusszanásnyi idejük sem maradt órákon keresztül. Mindez mellett a kicsiket csillámtetkó, a Csiribiri játéktár óriás fajátékai, és Euro Juping is várta, így valóban igazi családi program részesei lehettek a vendégek, akik száma kora délutántól egyre csak gyarapodott a ragyogó, szép időben.

A Bornapon színpadra lépett a Környei Mazsorett csoport, köztük a falubeli Bognár Lilla és Rajcsány Gréta is, akik a Magyar Látványtánc Szövetség által szervezett győri kvalifikációs versenyen és a balatonfüredi Országos Bajnokságon kivívták az Európa Bajnokságon való szereplés jogát. Műsort adott a Német Nemzetiségi Dalkör, a Szivárvány Táncműhely pedig három együttessel mutatkozott be, közülük a legnagyobbak augusztus 20-án és 21-én a Nemzeti Lovas Színház tánckaraként szerepeltek az István a mi Urunk című előadásban. Bolemányi Magdolna citeramuzsikája és Bozó Kucskár Anikó éneke sem hiányozhatott, mint ahogy a 2019-ben ismét „egymásra talált” harmonikabarátok, azaz a Dorf Musik. Sztárvendégként érkezett a SramliKings, kora estétől pedig a Tea Party zenekar húzta a talpalávalót.

A szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe ezúton fejezi ki minden segítő, támogató számára a köszönetét, hiszen nélkülük nem válhatott volna igazán sikeressé, családiassá az I. Bornap, amelynek jövőre biztosan lesz folytatása!

Köszönet a résztvevő gazdáknak: a Bősze pincészetnek, Geiszt pincének, Göndör pincészetnek, Horváth Béla pincéjének, a Kerecsényi pincének, Králl pincének, a Pákozdi pincének, Tar pincének, Wittman pincének!

Külön köszönet a Gelato Italiano-nak, Kolozsvári Józsefnek, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, Popovics Milánnak, Szemeti Csabának, Vanya Balázsnak, Varga Sándornak és csapatának, Veilandics Gábornak, Virgáné Eck Bernadettnek, Vona Csabának, valamint a Vöröskereszt Környei Alapszervezetének, akik saját készítésű süteményeikkel színesítették a rendezvény ízeit!

Megosztás