Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Október első hétvégéjén Környén bizonyította felkészültségét, rátermettségét a Turul Mentőcsoport, amely 2012-ben alakult meg a megye és a régió védelmére. A civil alapon szerveződő speciális mentőcsoport elsősorban ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek során jelentkező olyan kutatási, mentési és védekezési szakfeladatokat lát el, amelyekre az elsődleges beavatkozók, vagy a megalakított polgári védelmi szervezetek jellegükből adódóan nem képesek.

A Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület, a szintén megyeszékhelyi 4×4 Terepjáróm Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kesztölc, a Kocsi Tűzoltó Egyesület, a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete, valamint a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alkotta csoport első komoly megmérettetése a 2013 júniusi nagy árvízhez köthető, majd a folyamatos képzések, tanfolyamok eredményeként 2015-ben előbb a kutyás mentés, az év végén a könnyű városi kutató-mentő minősítést, tavaly októberben pedig a búvárminősítést is megszerezték.

Mivel a mentőcsapat az első, 5 évig hatályos minősítését 2013-ban szerezte meg, idén vált aktuálissá az árvízi védekezés megerősítése, s mint ahogy a gyakorlaton Sikrai Attila tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő fogalmazott, hogy ne csak homokzsákot pakoljanak, a városi kutató, mentő képesség megújítását, illetve a helyi vízkár-elhárítással új szerzését is célul tűzték ki.

Így az október 5-én 18 órakor riasztással induló gyakorlat során másnap reggel műveleti bázist hoztak létre a környei általános iskola területén, majd délelőtt következett az árvízi védekezés a környei tó Által-ér befolyásánál nyúlgát bordás megtámasztással, illetve buzgárbevédés volt a feladat, délután tűzoltás az egykori csirketelepen, ahol az erős szélben kis idő múltán átterjedt a tűz, így a környei önkéntes tűzoltók számára valóban életszerűvé vált a lángok oltása.

A városi kutatás-mentés során egy földrengésben megsérült épületben rekedt személyek kutatását szimulálták kutyás kereséssel, egy „sérültet” kötéltechnika segítségével eresztettek le a magasból. A gyakorlati feladatok sorában késő délután a vízről és vízből mentés következett, illetve eltűnt személy keresése szonárral, a sikeres mentést újraélesztés követte. Az esti órákban ismét eltűnt személy keresésére indultak, akkor mentőkutyákkal, az éjjeli, hajnali feladatuk pedig vízszivattyúzás volt.

A vasárnapi értékelés során elhangzott, hogy a TURUL Mentőcsoport eleget tett a Nemzeti Minősítési Rendszer szakmai követelményeinek, a gyakorlatot a háromtagú szakmai bizottság megfelelőnek értékelte, így átvehették az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának minősítő oklevelét. Azaz a mentőcsoport jelenleg a megszerezhető hétből jelenleg már öt szakterületre rendelkezik minősítő oklevéllel.

Sikrai Attilától azt is megtudtuk, hogy 2013 áprilisától napjainkig 140 alkalommal vonult a csoport vagy teljes egésze, vagy valamely szervezete. A legtöbb riasztás a mentőkutyásokhoz érkezik – évente nagyjából negyven – az ország minden pontjáról.

fotók: katasztrofavedelem.hu (Varga Mihály Sebestyén, Tanácsi Tünde), Salamon Gyöngyi

Megosztás