Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1salátaparti2013-ban, a kisjubileumát ünneplő saláta partin könyvelhette el Szarka Katalin szervező a mögötte álló öt esztendő legmagasabb létszámú, 14 csapatos mezőnyét. A Kisfaludy Mihály Általános Iskola diákjai pénteken, a nyolcadik partin még jobban belehúztak, hiszen 16 fantáziadús elnevezésű formáció várta már a megnyitó előtt izgatottan zsibongva az ebédlő ajtajánál, hogy mikor veselkedhetnek neki a gasztronómiai megmérettetésnek, a vitaminbombák elkészítésének.

A fiúk, lányok alaposan felkészültek, a különböző konyhai felszerelések – no 11salátapartimeg az egyik csapatnál fellelhető sebtapasz – mellett a gyümölcsök, zöldségek széles palettáját sorakoztatták fel az áfonyától kezdve a sárgarépán, almán, körtén, barackon, szőlőn, sárga- és görögdinnyén, szilván, narancson, kukoricán, citromon, banánon, paradicsomon, paprikán, uborkán, kivin, ananászon át a gránátalmáig, s akkor még nem esett szó az olívaolajról, tejfölről, joghurtról…

16salátapartiA gyerekek ezúttal is választhattak, hogy sós, vagy édes salátát kívánnak készíteni, s bár többségük az édes mellett voksolt, többen mindkét feladatot teljesítették, s akadt egy fiú testvérpár, akik úgy döntöttek, ötvözik a két kategóriát, így a gyümölcssalátájukat sós mogyoróval, olívaolajjal is megspékelték. A szorgoskodásuk végeredményei azt is igazolták, hogy nem csupán a csapatok névválasztásánál mozgatták meg fantáziájukat, de a saláták elkészítésénél is, hiszen a gasztroítészek találkozhattak vulkán formájú gyümölcssalátával, paprikába töltött franciasalátával, 69salátapartide még pizza dobozban tálalt, első ránézésre a népszerű olasz tésztaételre megszólalásig hasonlító gyümölcskreáció is készült.

Horváth Gyuláné, a zsűri elnöke tehát ezúttal is elégedetten állapíthatta meg, hogy a gyerekek összességében otthonosan mozognak az egészséges 3salátapartitáplálkozás világában, s tehetik is, hiszen az iskola büféjében is minden megtalálható, ami finom és egészséges. A zsűri elnöke ezekből hagyományosan ízelítőt is készített, egy asztalt töltött meg mindenféle egészséges falattal, nasival, bár – idézve egy táplálkozástudományi szakembert – azt is leszögezte: egészségtelen étel nincs, csak tudni kell mértékkel fogyasztani.

Gabi néni ezúttal is diákönkormányzat végzős képviselőivel ízlelte sorra a menüt, s hogy a népes mezőny milyen szoros eredményeket produkált, azt jelzi, hogy három helyezés tekintetében is született holtverseny, sőt, az egyiknél hármas.

93salátapartiÉdes kategóriában végül 31 ponttal végeztek az élen az „Almáspiték”, azaz Bognár Lilla, Kaszap Nagy Emma, Domán Dóra és Budai Kurcz Eszter. Egyetlen ponttal maradt le tőlük, s szerezte meg a második helyett a „Sajtos spagettik”, amely azért is igen kiemelkedő teljesítmény, mert a névben szereplő többes szám a verseny kezdetére aktualitását veszítette: bár négy harmadikos fiú nevezett, a megmérettetésre egyedül Kószás Viktor érkezett meg, de végül ragyogóan helytállt. Szintén második lett a „Saláta bombák”, azaz Soós Krisztina és Benkő Mirabella. A harmadik helyet 29 ponttal három csapat is megszerezte, ők voltak a Gyümölcskitörés (Balaskó Patrik, Bencze Emese, Bencze Csaba, Matics Gergely, Végh Viktória), a „Gyümixerek” (Lopez Vega Emma, Peredi Nóra) és a „Hami Sali (Czigle Panna, Soós Lili, Molnár H. Napsugár, Czigle Zsófia).

50salátapartiA sós saláták közül a zsűri 33 ponttal a „Mindmegette” ételét sorolta a legelső helyre, a csapat tagjai Hetzl Panna, Daróczi Vivien, Nitas Natália, Tirhold Anna voltak. Ebben a kategóriában is egyetlen hellyel csúszott a második helyre a „Sali falók”, azaz Heszler Noémi, Aknai-Mike Zsófia, Varga Luca, Váradi Kíra, Troll Viktória, valamint a „Saláta Mixerek”, Bagdi Anna Bíborka, Fóthi Lora, Marosi Áron, Málnás Péter, Bagdi Antal Zétény. A harmadik helyet az „Eper” csapat, a Grega Nikoletta, Skrinyár Zsófia duó szerezte meg.

A zsűri ezúttal is értékelte a díszítést, terítést, a legtetszetősebb tálalásért a „Káposzta Faló Citromok”, Aknai-Mike Panna, Májer Anna, Lóczi Kata és Pankotai Izabella vehetett át ajándékot.

Megosztás