Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környei Pünkösdi Vígasságok június 9-én immáron hagyományosan a Közösségi és Tájháznál vették kezdetüket, ahol Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a Német Nemzetiségi Dalkör nótáit, a Szivárvány Táncegyüttes és a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport táncait követően a Vértes Expressz muzsikájára döntötték ki a májfát hagyományőrző környei férfiak.

Bár semmilyen népszokáshoz nem fűződik, a májusfáról a legkisebbek ezúttal is szorgalmasan gyűjtögették a színes szalagokat, ezt a hagyományt ők teremtették meg három esztendeje, amikor felfedezték, milyen díszesek a kis copfocskákon, az ingecskék hajtókáin.

Ezt követően indult a zenés felvonulás a Művelődési Ház elé, ahol a férfiak percek alatt emelték ki és fektették el a májfát, hogy a gyerekek, felnőttek újabb szalagokat gyűjthessenek emlékbe, majd következhetett a mulatság a főtéren, ahol a tikkasztó hőség ellenére szép számmal gyülekeztek a pünkösdi vígasságok hírére.

Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. A lányok és asszonyok régen ezen a napon bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarították, a férfiak felöltötték ünneplőjüket. Ha a pünkösdölésben lányok és legények egyaránt részt vettek, általában közös táncmulatság zárta a napot, mint ahogy a mi ünnepségünket is zárja, kezdődjék a mulatság! – köszöntötte a vendégeket Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, s ajánlotta figyelmükbe a fellépő Hagyományőrző Gyermekcsoport, a Környebányai Magyar Dalkör, a Szivárvány Táncegyüttes és a Német Nemzetiségi Dalkör produkcióit. A májfadöntést és műsort idén is Pünkösdi batyus-bál követte a főtéren, a talpalávalóról, mulatságba érkezők szórakoztatásáról a Vértes Expressz zenekar gondoskodott.

 

Megosztás