Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Pünkösdi Vígasságok május 20-án immáron hagyományosan a Közösségi és Tájháznál vették kezdetüket, ahol Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport táncait és a Német Nemzetiségi Dalkör nótáit követően a Vértes Expressz muzsikájára döntötték ki a májfát az önkéntes tűzoltóság tagjai.

A májusfát az iskola néptánc tagozatának diákjai táncolták ki, miközben a legkisebbek szorgalmasan gyűjtögették róla a színes szalagokat, hogy azzal is díszítsék a kis copfocskákat, az ingecskék hajtókáit.

Ezt követően indult a zenés felvonulás a Művelődési Ház elé, ahol az önkéntes tűzoltók ismét igen gyakorlottan, percek alatt kiemelték és elfektették a májfát, következhetett tehát a mulatság a főtéren, amely a szikrázó napsütésben teljesen benépesült a pünkösdi vígasságok hírére.

Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. A lányok és asszonyok régen ezen a napon bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarították, a férfiak felöltötték ünneplőjüket. Ha a pünkösdölésben lányok és legények egyaránt részt vettek, általában közös táncmulatság zárta a napot. Ha körbetekintek, örömmel látom, hogy ezen a gyönyörű főtéren lányok és legények egyaránt felsorakoztak, így a mi programunkon is kezdődjék a mulatság! – köszöntött mindenkit Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, s ajánlotta figyelmükbe a fellépő Hagyományőrző Gyermekcsoport, Német Nemzetiségi Dalkör, az iskola néptánc tagozatos diákjainak produkcióit, melyek ezúttal is ízelítőt adtak a környeiek generációkon átívelő hagyományőrzéséből.

A májfadöntést és műsort idén is Pünkösdi batyus-bál követte a főtéren, ahol a talpalávalóról, s a vendégek szórakoztatásáról a Vértes Expressz zenekar gondoskodott.

 

Megosztás