Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

5aradiAz aradi vértanúk előtt tisztelegtek mártírhaláluk 164. évfordulója alkalmából október 4-én a környei református temetőben, ahol 2009-ben alakítottak ki élő kegyeleti emlékhelyet. A megemlékezésen Nagy Péter tiszteletes úgy vélte: az elvek melletti kiállás leggyönyörűbb napja október 6-a.

A világosi fegyverletétel után sötétbe borult Magyarország. Akit bűnösnek tartottak, Haynau legyilkoltatta. A börtönök megteltek. 3aradiA tiszteket lefokozták, közlegényként az osztrák hadseregbe sorozták, megalázó beosztásban éveket töltöttek. 1849. szeptember végén összeült a haditörvényszék, ahol a 13 tábornok ügyét tárgyalták, s ahol a vádlottakat felségsértés címén halálra ítélték… a családtagok bíztak benne, hogy Ferenc József kegyelmet ad, de nem így történt – idézte fel a 164 évvel ezelőtti eseményeket pénteken Vadász Éva. A képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottságának elnöke beszédében azon honvédtisztek előtt is fejet hajtott, akiket később végeztek ki, s azok előtt, akiket halálra ítéltek, de végül kegyelemből sokévi fogság várt rájuk.

Ők éppúgy október 6-a áldozatai, mint kivégzett társaik. Mártírhaláluk azóta jelképpé vált. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává váltak ők, melyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért, társadalmi haladásáért – zárta gondolatait.

6aradiSokan azt mondják, hogy ez nemzeti gyásznap. Én úgy gondolom, hogy nekünk, keresztényeknek másként kell néznünk, másként kell vélekednünk. Mert ez az emberi nagyság, az emberi lelki erő napja. Az elvek melletti kiállás leggyönyörűbb napja ez – vélte Nagy Péter református tiszteletes, így méltatva a vértanúkat: ők példaképek előttünk akkor is, ha egy elbukott forradalom kivégzettjei.

Az emlékező gondolatok után Beke László polgármester és Vadász Éva Környe község, Menoniné Pillmann Teréz és Bogár Ferencné a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint Szabó Karina és Laczó Hanna a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Diákönkormányzata nevében helyezték el az emlékezés koszorúit a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke emlékére elültetett szomorú cseresznyefánál, a diákok pedig az örök emlékezés mécseseit a vértanúk tiszteletére növekvő vérszilvafáknál.

4aradiA környei önkormányzat 2009-ben alakított ki az utókor számára örök, s élő kegyeleti helyet a református temetőben tizenhárom vérszilvafát ültetve el, melyek mindegyike réztáblával emlékeztet a mártírhalált halt tizenhárom honvédtisztre. A tizennegyedik szomorú cseresznyefa négy esztendeje a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke előtt tiszteleg.

1aradi 2aradi 7aradi 9aradi 10aradi 11aradi 12aradi 14aradi 15aradi 16aradi 17aradi 18aradi 19aradi

 

Megosztás