Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tíz magyar intézmény között a második helyen végzett a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola az E.ON Hungária Csoport által „Zöld Bajnokok” címmel kiírt pályázatán. A júniusi eredményhirdetésen a diákok táborozást nyertek, az intézmény pedig egy kétszázezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal gazdagodott. A Zöld Manók a múlt héten élvezhették előkelő helyezésük jutalmát, rendkívül izgalmas napokat töltöttek a Somogy megyei Patca község Katica-tanyáján.

A diákok és kísérőik csütörtök reggel nagy izgalommal indultak útnak, három óra múlva pedig csodálatos látvány tárult eléjük. A dombok között megbújva egy kis tanya fogadta a környei vendégeket, középpontban a fogadóépülettel, körös-körül állatokkal, játékokkal. A gyerekek pillanatok alatt belakták a birtokot, mindenkinek lett egy kedvenc állata, amit a három nap alatt bőven simogathatott. Voltak lovak, szürkemarhák, nyuszik, csibék, tyúkok kacsák, gyöngytyúk, csacsik és sertések.

A játékok közül a legnépszerűbb a lábbal hajtható gokart volt, de a hinták és tamburinok sem maradtak üresek, a kisebbek pedig a játszóházban ugrálhattak. A tanya területén található egy lovagvár is, ahol a „legrosszabbakat” deresre húzták és jól „elnáspángolták”.

A kézműves foglalkozások sem hiányoztak a programok közül: csuhéból babát, pókot, szitakötőt, virágot készítettek, pólót batikoltak, a papírt merítve hasznosították újra, s készítettek belőle képet, nemezeltek, s gyertyát mártottak. Legnagyobb örömükre azt is kipróbálhatták, hogyan kell kenyeret dagasztani.

Estére valamennyien nagyon elfáradtak, de a programoknak nem volt vége, hiszen az ég megtelt csillagokkal, melyeket egy távcső és csillagász segítségével közelebbről is megvizsgálhattak, sőt, hulló csillagokat is láttak. Második este izgalmas erdei túrára indultak, hiszen a sötét erdőben elemlámpa fényénél bandukoltak, egy pisszenés nélkül, hogy ne zavarják meg az alvó erdőt, s hallhassák az éjszakai zajokat. A túra alatt találkoztak vízisiklóval, megismerték az erdei lepkegombát, s az erdő legjellegzetesebb fáját, a vadcseresznyefát. Útjuk során vezetőik egyszer csak azt kérték, hogy kapcsolják le az elemlámpákat, s maradjanak a lehető legnagyobb csendben, nyugalomban. Néhány perc elteltével „életre keltek az erdő éji neszei”, szemük pedig lassan, de biztosan hozzászokott a sötéthez, s egymás körvonalát is felfedezhették. Néhány métert sötétben tettek meg, amely gyermek és felnőtt számára egyaránt kicsit félelmetesnek tűnt, ugyanakkor rendkívül izgalmasnak bizonyult. Az biztos, hogy a diákok számtalan izgalommal és élménnyel gazdagodtak a kirándulás során, s hosszú éveken át emlékezni fognak a Patzán eltöltött három napra.

A második helyezett Zöld Manók:

Beke Gábor, Hartman Alex, Lengyel Boglárka, Olcsváry Adrienn, Bíró Ádám, Füstös Bence, Golda Ádám, Kovács Katalin, Nagy Lehel, Pribéli Levente, Németh Zsófia, Pisch Tünde, Barta Nóra, Fülöp Georgina, Hartman Ivett, Kósa Brigitta, Sabján Bence.

Megosztás