Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Két órán át tartott az idei falugyűlés községünkben, melyet hagyományosan a költségvetés elfogadása után tartanak meg. Hétfő este a tavalyi beszámoló és a tervezett beruházások ismertetése mellett ezúttal az új óvoda építésének késlekedése, illetve az Irtáspusztán tervezett állattartás váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

Az önkormányzat nem támogatja. Hiányzik a környezethasználati engedély, tűzvédelmileg sem tűnik szabályosnak a beruházás, de elképzelhető, hogy mégis megszerzik a szükséges engedélyeket. – ezeket a mondatokat az Irtáspusztai sertéstelep kapcsán fogalmazta meg a hétfő esti falugyűlésen Beke László, Környe polgármestere, majd az eltelt évet összegző, illetve az idei terveket ismertető beszámolója után Orlovits Tímea jegyző tájékoztatta a jelenlévőket a részletekről.

Mint elmondta, bár a cég tavaly májusban lakossági fórumon jelentette be, hogy felülvizsgálják elképzeléseiket, s alternatív megoldásként egy olyan technológiájú állattartásra tesznek javaslatot, amely folyamat végén biogáz üzemet létesítenének, s a földekre kikerülő, évi 72 ezer tonnányi biotrágya már nem okozna bűzhatást, az akkor elhangzottak ellenére a mai napig nem nyújtották be módosított elképzeléseiket. A társaság jelenleg nem rendelkezik környezethasználati engedéllyel, így csak kétezer alatti darabszámban tarthat hízót, valamint négyezer malacot. A 6 ezer négyzetméteres malac nevelde használatbavételi engedélyét viszont a környei építéshatóságnak ki kellett adnia, miután a tűzoltóság módosította saját elutasító határozatát, s végül megadta szakhatósági hozzájárulását.

A falugyűlésen kérdésként fogalmazódott meg, hogy a jegyző ellenőrzi-e az állatszámra vonatkozó korlátok betartását, s kiderült, hogy erre nincs jogköre, arra viszont igen, hogy a szakhatóságnál kezdeményezze az ellenőrzést. Egy hozzászóló azt is kérte: vizsgáltassák meg, hogy az érintett földterület mennyire telített, mert él a gyanúval, hogy már nem is talajvíz, hanem trágyalé érkezik a pincéjükbe.

Az új óvoda, bölcsőde építése is már jó ideje foglalkoztatja a környeieket, mivel a beruházás késik a korábbi tervekhez képest. A beruházással kapcsolatban tavaly két alkalommal is kiírta az önkormányzat a közbeszerzési eljárást, de egyszer sem sikerült győztes kivitelezőt hirdetni, a második pályázatot már a kiírás szakaszában megtámadta az egyik pályázó. Beke László elmondta: a szegedi KÉSZ Holding jogorvoslati kérelmet nyújtott be a közbeszerzési döntőbizottsághoz, amiben kifogásolták az értékelési szempontokat és az árazatlan költségvetés mértékegységeit. A döntőbizottság a kérelemnek részben helyt adott és megsemmisítette az önkormányzat által a pályázati eljáráshoz összeállított ajánlattételi dokumentációt, s az azt követő valamennyi döntését. Bár a döntőbizottság határozatában nem kötelezte az önkormányzatot új közbeszerzési eljárás lefolytatására, mivel a rendelkező rész ezzel kapcsolatban nem fogalmazott egyértelműen, a tisztázatlan jogi helyzet elkerülése érdekében a képviselő-testület úgy határozott, hogy új kiírást készít. A polgármester reményei szerint nyáron már elkezdődhet a beruházás.

Késik a tatai úti övárok kialakítása is. Ugyan az önkormányzat rendelkezik a szükséges tervekkel és a pénzügyi fedezettel, földterület tekintetében már nem állapítható meg ugyanez. Mintegy 100 négyzetméteres terület kapcsán kell kisajátítási eljárást lefolytatni, melynek időtartamával kapcsolatban még jóslásokba sem mert bocsátkozni a polgármester, mivel a jogszabályváltozás miatt már nem csak a kisajátítási összeget lehet kifogásolni, hanem magát a kisajátítás tényét is, márpedig a munkálatok csak az eljárás után kezdhetők el.

Hamarosan startolhat viszont a művelődési ház rekonstrukciója, melyhez pályázati forrást nyert el a helyhatóság, s úgy döntött, hogy a munkálatokra tárgyalásos, meghívásos pályázatot ír ki. Ennek keretében környei vállalkozásokat és a polgármesteri hivatalt felújító társaságot hívta meg, a beruházás előreláthatóan július végén zárul le.

 

Megosztás