Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a Németországból induló járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli. A járvány során bekövetkezett fertőzések legvalószínűbb forrásai a nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, amit a francia és a német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alátámasztanak. Emellett korlátozott számú emberről-emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak.

Az Európai Bizottság július 5-én kelt határozatában a forgalomból kivonta, és átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. A korábban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák azonban valószínűleg még jó ideig fellelhetők pl. a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, és ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.

A fertőzés kialakulásának elkerülése érdekében a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve az alábbi óvintézkedések betartását javasolja a lakosság számára:

Kerüljék a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen történő fogyasztását. A magvak csomagolása során fennállhatott a keresztszennyeződés lehetősége, ezért javasoljuk, hogy nemcsak a csíráztatott görögszéna magok és csírák, hanem valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerüljék.

A nyári szezonra való tekintettel mindenki különös hangsúlyt helyezzen az általános személyi higiénés szabályok betartására, például a gyakori alapos kézmosásra ételkészítés, fogyasztás, kiszolgálás előtt – WC használatot, vagy pelenkacserét követően – nyers zöldség vagy húsfélék érintését követően – széklettel vagy háziállattal történő közvetlen kontaktust követően.

Kiemelten felhívják a lakosság, és különösen a vendéglátásban, közétkeztetésben dolgozók figyelmét arra, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására.

Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől, kiszolgálástól.

A húst és az abból készült ételeket a fogyasztás előtt alaposan főzzék, süssék meg.

A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan mossák meg, és amennyiben lehetséges, javasolt ezeket meghámozni.

A nyers húst, illetve az egyéb nyers élelmiszereket tárolják elkülönítve a kész élelmiszerektől, ételektől, a feldolgozásához használt eszközöket pedig alaposan mossák el, hogy szennyeződés ne kerülhessen egyikről a másikra.

Az élelmiszerek alapos hőkezelése elpusztítja a kórokozókat, ezért pl. a zöldségfélék és a húsok hőkezelése megelőzhet többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést is.

Megosztás