Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés jegyében rendezték meg a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a már hagyományos őszi szavalóversenyt, a gyerekek ezúttal is izgalommal várták a nemes megmérettetést az intézmény könyvtárában kedden.

Az idei program során 24 szavalat hangzott el: a felsősöket sajnos csak négyen képviselték, örömteli viszont, hogy a legkisebbeknél osztályfordulókat is tartottak, mivel sok kislány és kisfiú nevezett, s az iskolai szintű megmérettetés jogát osztályonként hárman nyerhették el.

Takácsné Eichhardt Emma és Maticsné Szabó-Kovács Ágnes szervezők ezúttal azt kérték a gyerekektől, hogy Kányádi Sándor, Bartos Erika, Lackfi János és Weöres Sándor alkotásai közül válasszák ki a szívükhöz leginkább közel állót. Így vált ajándékversessé a délután, hiszen – mint Maticsné Szabó-Kovács Ágnes a köszöntőjében elmondta – ezek az alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek gyereknek, felnőttnek arra, hogy az ismert költők esetleg kevésbé ismert alkotásaira, azaz kincsekre bukkanjanak. A szervező köszöntőjében egy ilyen kincset osztott meg mindenkivel, Kányádi Sándor „Kicsi faluból való vers” című művét, melyet egy olyan kislánytól hallott, aki nem vette sikeresen az osztályforduló akadályait, mégis kincset talált.

A közel egy óra alatt tehát 24 vers hangzott el a 20 alsó és 4 felső tagozatos diáktól: játékos, édesapához szóló gyermeki, olykor nyelvtörő fordulatokban bővelkedő hosszabb-rövidebb alkotás, s bár a legkisebbek többsége Bartos Erika valamely versével érkezett, azért komolyabb hangulatú, sőt, egy saját vers előadására is volt példa.

A zsűri három korosztályban értékelt, s mint később kiderült, némely korcsoportnál nem kis fejtörést okozott a rangsor felállítása. Az biztos, hogy valamennyi gyerkőc győztesként, az olvasás, a vers szeretetének érzésével, nyereményével zárta nemcsak a délutánt, ezért külön köszönetét is megfogalmazta mindannyiuk számára az eredményhirdetéskor Trézlné Staudinger Csilla igazgatóhelyettes.

Az elsősök és másodikosok mezőnyében Kakuk Róza vehette át az első helyezettnek járó ajándékot, második lett Nagy Bíborka, harmadik Halász Zsombor. A 3-4. osztályosok mezőnyében Kakuk Mihály szavalatát sorolta élre a zsűri, második lett Bartis Gábor, harmadik Kiss Hanna. A felsősöknél nehéz döntést hozott a zsűri, amikor úgy határozott, hogy nem oszt ki dobogós helyezéseket, a mezőnyben nyújtott legjobb teljesítményéért Lopez Vega Hamka Emma, valamint saját verséért Bartus Karina vehetett át ajándékot.

Ha majd elkészülnek a karikatúrák, szeretnénk ám megnézni! – négy diáktól búcsúztak így a szervezők, miután ők a Művelődési Ház különdíját vehették át. Szommer András, Kakuk Róza, Papp Flóra és Budai-Kurcz Eszter az intézmény november 26-ai Advent-elő programján díjtalanul készíttetheti el Karikatúra Anginél „önarcképét”, pontosabban Walt Disney stílusú karikatúráját.

Egy kincs a sok elhangzott közül:

Kányádi Sándor: Kicsi faluból való vers

 

Nagyváros, nagyváros,
hol az út is járda,
ott szeretnék járni
én is iskolába.

Villamossal mennék,
mikor eső esne,
cipőt sem pucolnék
minden áldott este.

Ellaknék én benned,
nagyváros, nagyváros,
mert a mi kis falunk
sokszor bizony sáros.

De van egy hű kutyám
s két kicsi bárányom,
búsulnék, ha tőlük
el kellene válnom.

Talán még sírnék is,
ha senki sem látja;
s ki járna helyettem
a mi iskolánkba?

Nagyváros, nagyváros,
ne csábíts te engem,
maradok holtomig,
itt, ahol születtem!

 

Megosztás