Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Lassan húsz esztendős hagyomány, hogy novemberben egészségvédelmi programokra várják a diákokat a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Idén november 22-e szólt Láng Éva szervezésében a test és a lélek egészségéről, valamint a mozgásról.

Az egészség olyan érzékeny, sérülékeny állapot, amely fölött nagyon érdemes őrködni! – a Vöröskereszt környei szervezetének tanárelnöke ezzel az idézettel, a nap mottójával köszöntötte reggel az iskola tornatermében a diákokat, hangsúlyozva azt a tényt, amit gyerekfejjel sokan talán még nem is vesznek túl komolyan, hogy az egészségünket nagyon könnyen el lehet veszíteni. Ma nagyon sok olyan dolgot fogtok látni, hallani, ami segít a megőrzésében – ajánlotta a diákok figyelmébe a forgószínpadszerű foglalkozásokat, melyek valóban igen széles skálán ölelték fel a test és lélek egészségének megőrzéséről szóló tudnivalókat, tanácsokat.

Az egyik legfontosabb az egészséges táplálkozás. Ennek jegyében érkezett az iskolába ezúttal is Andor Ildikó titkár, aki a Vöröskereszt környei alapszervezete nevében teljes kiőrlésű meggyes pitével ajándékozta meg a diákokat, a lisztérzékenyeket pedig gluténmentes muffinnal. A titkár örömét fejezte ki, mert a Vöröskeresztes bázisiskolának egyre szaporodik a létszáma, s a most még gyerek tagok a remények szerint felnőttként is a szervezet aktív segítői maradnak.

Mozgás, lelki egészség, egészséges táplálkozás – ezek szerepeltek tehát a további programok középpontjában, s ha a kicsik, nagyok megfogadják a látott, elhangzott tanácsokat, akkor egészséges felnőttkornak néznek elébe. Az mindenképp bizakodásra ad okot, hogy a gyerekek igen érdeklődőnek és fogékonynak bizonyultak. A foglalkozások után lelkesen beszélték át a tapasztalataikat: a legkisebbek ügyesen ismerték fel az egészséges alapanyagokat, bár egy fiútól elhangzott, hogy a szalonna sütve és sok tojással igazi csemege, a nagyok közül pedig szinte mindenki esküdözött, neki soha nem lesz igazi tetoválása, mert fáj is, csúnya is, egészségtelen is…

Az iskola tantermeiben tehát – a többi között – fogápolási, egészséges étkezéssel kapcsolatos tudnivalók, gyógy- és fűszernövény ismeretek, a gyorséttermi ételek káros hatásait bemutató előadás, s azzal ellentétben az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleméről, a mézről szóló ismertető, no meg mézes kóstoló várta a diákokat. A tetoválásra vágyók testszépítési alternatívákkal ismerkedhettek meg, a mozgásos állomások sorában szerepelt a gyógytorna, kempo, lemanguria, thai chi és soft-ball torna, míg a lélek egészsége érdekében tartott foglalkozások középpontjában a konfliktuskezelés, stresszoldás, az önbizalom és az énszeretet növelése érdekében a kreatív önismeret szerepelt, a játékos meseterápia során pedig egy varázslatos erdei kalandban merülhettek el a gyerekek.

Az iskola ezúton fejezi ki köszönetét valamennyi résztvevő, segítő, előadó számára, akik hozzájárultak az idei, igazán színes egészségvédelmi nap sikeréhez, s ahhoz, hogy a diákok ezeken a területeken is minél szélesebb körű tájékozottságra tegyenek szert.

Köszönet Bognár Levente László edző, Csóra Jánosné, dr. Kovács Márta orvos, dr. Nagy Erzsébet orvos- pszichoterapeuta, dr. Szemetiné Horn Bernadett, Faragó Éva, Franko Betta tanácsadó, szakpszichológus, művészet-szimbólumterapeuta, Franko Dóra tanácsadó, szakpszichológus, relaxációs- és meseterapeuta, Goór Brigitta, Horti Károlyné, Királyné Kollerits Valéria, Kissné Ágoston Éva védőnő, Kubicza Mihályné, Magyarits Katalin, Maticsné Szabó-Kovács Ágnes, Német Amália, Péli Réka, Pintér Mónika okleveles gyógynövénykertész és kereskedő, Sárköziné Kovács Mária, Sárosiné Rácz Gabriella, Simonné Venter Éva méhész, Soltész László, Tóth Zsoltné Mező Viktória, Vadász Éva gyógytornász, Viskovics Andrea részére.

Megosztás