Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A kedvezőtlen időjárás miatt a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe a Római Katolikus Templomban tartotta a kitelepítés 72. évfordulójára rendezett megemlékezését augusztus 25-én, a német nyelven bemutatott szentmisét a kitelepítettekért ajánlotta fel Gerendai Sándor esperes, plébános, aki a 101 egykori környei családról is megemlékezett.

72 év. Már ennyi ideje cipelik a Közép-Kelet-Európában élő német nemzetiségűek a II. világháború győztes nagyhatalmainak kegyetlen döntését, a kitelepítés fájó emlékét. Percek alatt összedobált holmik, kettészakított családok, életek… Sokaknak kellett feladniuk addigi életüket és szembenézniük a bizonytalannal, az ismeretlen messzeséggel, távol otthonuktól. A hivatalos elnevezés kitelepítés volt, de ez a szó messze állt az igazságtól. Amit kitelepítésnek hívtak, az valójában a magyarországi svábok kifosztását és elűzését jelentette… A listára kerüléshez elég volt, ha valaki német nemzetiségűnek nevezte magát, vagy magyarnak vallotta magát, de német volt az anyanyelve, és elég volt az is, ha tudták róla, hogy annyira szereti Magyarországot, hogy sohasem szavazna a kommunista pártra. Hetvenkét évvel ezelőtt egy kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott le Magyarországon és Európa számos országában, köztük a Felvidéken is – hangzott el Tirhold Kármen elnöktől, aki zárásul így fogalmazott: a magyarországi németek és a felvidéki magyarok szenvedéstörténete emlékeztessen minket arra, hogy az ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahová született, abban a kultúrában, abban az országban, azon a településen, ami a saját otthona. Azt kívánom, hogy őrizzék meg elődeik emlékét, és tartsák meg gyermekeiket német kultúrában nevelkedő jó magyaroknak.

A szentmisén a Német Nemzetiségi Dalkör előadásában elhangzó énekek idézték meg a kitelepítettek fájdalmas visszavágyódását, honvágyát, majd a megemlékezés zárásaként a vasútállomás melletti emlékműnél az önkormányzat képviseletében Beke László polgármester és Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Tirhold Kármen elnök és Erl Péter, a Környei Németek Baráti Köre részéről Wéber István elnök és Kerecsényi József elnökhelyettes hajtott fejet és helyezte el a kegyelet virágait.

 

 

Megosztás