Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

jócsoportKettős jubileum, a néptáncoktatás beindításának 25. és a Szivárvány Táncegyüttes megalakulásának 20. évfordulója apropójából jött létre az a táncos találkozó, amelyre László Márta invitálta az öreg, de egyáltalán nem vén táncosokat a közelmúltban a környei Művelődési Házba.

A jövőre megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Szivárvány Táncegyüttesben több generáció nőtt fel, közel kétszáz gyermek táncolt. Azt megelőzően szakköri formában, 25 évvel ezelőtt indult be a néptánc oktatása a faluban – az első „fecskék” bizony már 32 – 34 évesek. Az ő lelkesedésüknek köszönhetően egyre többen csatlakoztak a táncosokhoz, melynek következménye az lett, hogy az akkori iskolavezetés az alsósok órarendébe beépítette a néptáncot 1992-től Komárom-Esztergom megyében az elsők között. öregtáncos_02Tehát, a mai napig minden gyermek órarendi keretek között ismerkedhet a néptánc alapjaival, népi játékokkal. 2001-ben megalakult a művészeti tagozat, melynek meghatározója a néptánc tanszak, közel 100 táncosával. A tehetséges és kitartó gyermekek a szabadidejükben is művelhetik a táncnak e nem könnyű ágát. Kitűzött céljaik között egyaránt szerepel a magyar és nemzetiségi táncok, hagyományok megismerése, bemutatása. Folyamatos fejlődésükről számtalan oklevél, elismerés tanúskodik.

E kettős jubileum, illetve a méltó megünneplésére való felkészülése adta az aktualitását annak a táncos találkozónak, amelyre már jó ideje készült László Márta: a Művelődési Házban a táncosokat fotókiállítás és hangulatosan berendezett terem várta, s meglepetésként projektoros vetítés az egykori fellépések felvételeiből már digitalizált változatban. Az idő gyorsan el is telt az albumok, egykori műsorok nézegetésével. Akik még nem látták a gyönyörűen felújított, korszerű Művelődési Házat, azokat körbevezette Schweininger Ilona intézményvezető.

öregtáncos_05Az örömteli viszontlátás és nosztalgiázás mellett a résztvevők együtt tervezték a jubileumi próbák időpontját, amely csöppet sem bizonyult könnyűnek, hiszen nemcsak az országban, de Európában is szétszóródva tanulnak, dolgoznak az egykori táncosok. Az elmúlt két évtized legsikeresebb koreográfiáit 2-3 hetenként hétvégén közös próbákon szeretnék felújítani. A találkozó vége felé természetesen a tánc sem maradhatott el, izzadásig ropták az egykori szivárványos tagok.

öregtáncos_16 öregtáncos öregtáncos_03 öregtáncos_04 öregtáncos_07 öregtáncos_09 öregtáncos_10 öregtáncos_11 öregtáncos_12 öregtáncos_14 öregtáncos_15

 

Megosztás