Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

14orbánnapA középkori hagyomány szerint Orbán pápa rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni: részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok védőszentjüknek. Magyarország borvidékein nincs olyan szőlőhely, ahol ne találkoznánk Orbánnak szentelt szobrokkal, kápolnákkal. A boros gazdák tőle várják a szőlők védelmét, a növénybetegségek elhárítását.

Ha Orbán napján esik az eső, vagy fagy, akkor a legtöbb borvidéken pálcával ütik a Szent szobrát, rosszabb esetben leköpködik, kővel dobálják, mondván, miért nem hozott jó időt.

…Bor tanítja húrjaimra csalni nyájas éneket, bor tanítja elfeledni, csalfa lányok, titeket. Egykor majd borocska mellől a halál ha űzni jő: még egy korty – s nevetve dűlök jégöledbe, temető! – írja versében Petőfi Sándor, 19orbánnapés a költő szavaival összecsengve mondta el gondolatait az Orbán szobor meglocsolása előtt a vasárnapi ünnepségen Szántó László, hiszen a bor az az ital, amit akkor is fogyasztunk, ha öröm ér bennünket, és akkor is, ha bármiből fakadó bánat ér.

Ez évben Szent Orbán szobra a Les-hegyen megérdemelt egy fél pohár bort loccsantásként, hiszen a jég, az eső elmaradt, alapjaiban jónak mondható az idő, bízzunk benne, hogy ez folytatódik is szüretig és az időjárás nem lesz akadálya a jó termésnek. A gazdákon nem múlik…

1orbánnapA szeles idő ellenére zsúfolásig megtelt a természet adta nézőtér a Les-hegyen az ez évi Orbán napi ünnepség kapcsán. A nézők vastapssal jutalmazták a picikből összetett német gyermekcsoport előadóit Süli Lászlóné vezetésével, akik minden gyermeki játékosságukat, és egyben komolyságukat beleadták a nézők szórakoztatására. 7orbánnapNem kevésbé a Keltai Gábor és László Márta által vezetett néptánccsoport tagjai: a lányok stílszerűen ügyesen egyensúlyozva táncoltak fejükön a borosüveggel, a fiúk pedig igen ügyesen járták a botos, és a sudridom táncot, majd a műsor befejezéseként vidáman énekelte a német dalkör a trink-trink című dalt, melyhez csatlakozva jókedvűen dobolta az ütemet a közönség is.

2012-ben hirdette meg első ízben a Les-hegyi gazdák ötletére a borversenyt a hegy közössége és az önkormányzat. Ez évben is szép sikereket értek el a környei és a környékbeli borok, ahogy azt a sok-sok díj kiosztása is bizonyította. A május 11-ei nemes megmérettetésre 32 mintával 19 gazda nevezett, s végül 27 bort minősítettek az ítészek arany, ezüst vagy bronz fokozattal, az elismeréseket a vasárnapi ünnepségen vehették át. 21orbánnapKözségünk négy gazdája is arany fokozatot szerzett, Mikite György zweigelt, Wittmann Ferenc vegyes vörös borával, míg a fehérborok mezőnyében Rösszer Ottó vegyes fehér és Král János tramini nedűjével. (A borverseny részletes eredményei itt olvashatók: Borverseny 2013 összesített fehér Borverseny 2013 összesített vörös)

Az ünnepség után a szőlősgazdák szívélyes invitálásának kevesen tudtak nemet mondani, hiszen minden pince nyitva állt a vendégek előtt, és zsúfolásig megtelt minden ülőhely a festői környezetben felállított sátor alatt. Sürgő-forgó, ügyes fiatalok kínálták a finom pogácsát, amire szükség is volt a különféle nyertes borok ízlelgetése közben. 

Molnárné Varga Katalin

 2orbánnap 3orbánnap 4orbánnap 5orbánnap 6orbánnap 8orbánnap 9orbánnap 10orbánnap 11orbánnap 12orbánnap 13orbánnap 15orbánnap 16orbánnap 17orbánnap 18orbánnap 20orbánnap 22orbánnap 23orbánnap 24orbánnap

 

Megosztás