Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Június negyedik hetében rendhagyó tábornak adott otthont a környei Közösségi és Tájház. A katolikus és református gyermekeknek szerveztünk Istenre és egymásra hangoló, programokban gazdag együttlétet. Örömteli volt látni, hogy – a kis óvodástól a középiskolás korúig – a közel 70 fős gyereksereg milyen jól együttműködve, békésen töltötte el napjait.

Életkoruk szerint kisebb csoportokra osztottuk őket. Tevékenységüket a felnőttek mellett ifik is segítették. A tábor témájául a mennyország megismerését választottuk. A programot úgy alakítottuk ki, hogy minden napra jusson egy-egy bibliai történet, hozzá kapcsolódó aranymondással, énekekkel. Olyan értékekről gondolkoztunk együtt, mint a jóság, a szeretet, a szorgalom, a kitartás, a hit fontossága, a megértés vagy a szelídség.

Dr. Lovassy Attila, a Központi Papnevelő Intézet prefektusa a magvető példázatáról tartott előadást, Pongrácz Zoltán hittanár pedig a mustármagról és a kovászról szóló példabeszédet  szemléltette a gyerekeknek saját készítésű kovászos kenyérkóstolással egybekötve. A táborozók lelkesen énekelték az ismert és újonnan megtanult egyházi könnyűzenei dalokat. A hét vége felé megbátorodva többen hangszerüket is elhozták. Galgovics Borbála gitáron, Molnár Boglárka és Blanka furulyán kísérte az énekszót.

A gyerekek nagy mozgásigényét két budapesti fiatal kötötte le cserkészjátékokkal, melyet nagyon élveztek a résztvevők. Szinte minden nap volt alkalom arra, hogy az alkotás örömét megélhessék a fürgekezűek.  Ebben segítette őket Kovácsné Vas Ágnes tanító néni, Sárköziné Troll Katalin óvó néni és Kelemen Petra Piroska néni is, aki interaktív mesefoglalkozásával elvarázsolta a csűrben a gyerekeket.

Minden jó tábor elengedhetetlen eleme az akadályverseny és a kirándulás. Kedd délután a tóparton mi is rendeztünk csoportok közötti megmérettetést, melynek során a változatos feladatok közé becsempésztük a tanult szentírási szakaszokat is. Ezúttal is köszönjük az állomásokon segítő asszonyok munkáját. Szerdán pedig egész napos kirándulásra utaztunk Budapestre. Első megállónk a Margitsziget volt, ahol megnéztük a királylány síremlékét. A kisebb gyermekek itt maradtak, és elsétáltak a kisállatkertbe, az árnyas fák alatt jót játszottak az új játszótéren. A nagyobbakkal a Parlamentbe mentünk. Megcsodáltuk az ország házát, sok érdekességet tudtunk meg róla és a Szent Koronáról. A Mátyás templomba már kissé elcsigázva érkeztünk, de szépségével nehezen tudtunk betelni.

A hét végére nagyon elfáradtak a gyerekek, bár ezt nem láttuk rajtuk, amikor megérkezett az ugrálóvár. Kicsik és nagyok egyaránt élvezettel ugrálták csatakosra a hajukat, ruhájukat, feledve fáradtságot és minden egyebet.

Időnként jól esett a nyugalom, a csend, a mese is. Néha Bagó Borókát vették körül a gyerekek, amint meseszínházával szórakoztatta őket, vagy Zombai Istvánné Zsuzsa néni köré gyűltek, aki annyi mesét olvasott nekik, amennyit csak szerettek volna hallani. Közben jól esett egy-egy palacsinta, mellyel Debityné Erika néni varázsolt mosolyt a kicsik arcára.

Köszönetet mondunk Kis Balázsnak, a Komárom-Esztergom megyei Vadászkamara hivatásos vadászának, aki a környező erdők állatvilágával ismertette meg a gyerekeket, szót ejtve a természetvédelem fontosságáról is.

Megoldhatatlan feladat egy hetes tábor programjait, élményeit felsorolni. Fontosabb talán az érzésekről beszélni. Milyen csodás, hogy semmi baleset nem történt, még egy kis horzsolásos sérülést sem kellett ellátni – Istennek legyen hála! Nem tapasztaltunk a gyermekek között agressziót, indulatot. A nagyok szívet melengető módon anyáskodtak a kicsikkel, segítették, dajkálták őket, készségesen besegítettek az ételek felszolgálásában, a takarításba. Újabb barátságok szövődtek a gyermekek között.

A tábor zárásaként vasárnap délután közös együttlétre hívtuk és vártuk a résztvevő gyerekeket családjukkal. Nagy Péterné Mónika néni igehirdetése, Láng Éva néni összefoglalója és a környei egyházi ének – és zenekar szereplése után agapéval (szeretetvendégséggel), beszélgetéssel ért véget az egy hetes programsorozat.

Minden közösség akkor működik jól, ha a tagjai azt adják hozzá, ami az ő erősségük. Igazán jó dolgokat csak közös összefogással lehet létrehozni. Csodás volt megélni, hogy sokan meghallották a hívó szót, és segítettek a gyermekek táborozásának szebbé, jobbá tételében. Köszönet érte Bacher Józsefnének, Bacher Gabriellának, Bagó Attilánénak, Budaházi Jánosnénak, Debity Gyulánénak, Horn Józsefnének, Nagy Máriának, Sárköziné Troll Katalinnak, Vlasits Kálmánnénak és Zombai Istvánnénak. Nem utolsó sorban hálánkat fejezzük ki a lelkipásztoroknak, Nagy Péternek és Visnyei Lászlónak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az ökumenikus tábor, továbbá Popovics Milánnak a pályázatírásért és a nélkülözhetetlen háttérmunkáért.

A tábor megvalósulását Magyarország Kormánya, az egyházi közösségi célú programok 2022. évi támogatása tárgyában beadott EKCP-KP-1-2022/3-000029 azonosítószámú kérelmet, 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Programok megvalósítását a Székesfehérvári Egyházmegye és a Tatai Református Egyházmegye, valamint Környe Község Önkormányzata támogatta.

Azt gondoljuk, minden kisgyerek gazdagodott. Ez igazi ökumené volt. Istennek legyen hála érte! Övé legyen a dicsőség a tábor minden percéért, a szeretetteljes pillanatokért!

Láng Éva – Nagy Péterné – Tremmel Kata

Megosztás