Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

4_a_1A vizes élőhelyekről szerveztek versenyt februárban az öko-program részeként a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a Vizes Élőhelyek Napja és a Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából. Az, hogy kik vették a legügyesebben az akadályokat, kedden derült ki.

A nemes versengés szervezői az 1-2. évfolyamosokat arra kérték, hogy olyan állatokról, növényekről készítsenek képet, plakátot, amelyek a Tiszánál vagy vizes élőhelyeken élnek, míg a 3-8 évfolyamos diákok a témához kapcsolódó kérdésekből álló feladatsort oldottak meg.

A keddi eredményhirdetésen a legkisebbek közül Fóthi Lora (2.a) az első, Bencze Emese (1.a) a második, Gaál Fanni (2.a) a harmadik, míg Linczmaier Laura (2.a) a negyedik helyezettnek járó oklevelet és ajándékokat vehette át.

Fóthi LoraBencze Emese_1Gaál FanniLinczmaier Laura

A 3 – 8. évfolyam versengésében a 4.a és Nitas Natália (3.b) bizonyult a legfelkészültebbnek, második lett Tirhold Anna (3.b) és Varga Ádám (3.a), harmadik Aknai-Mike Panna (3.b), negyedik pedig Hetzl Panna (3.b), Lóczi Katalin (3.b), Daróczi Vivien (3.b), Lóczi Boglárka (5.b) és Nagy Lilla (5.b).nyertesek_1

A díjazottak az oklevél mellé a környezetvédelem jegyében természetesen újrahasznosított anyagból készült színes ceruzát, tollat, mappát, rajz- és írólapot, füzetet kaptak ajándékba. Az intézmény ezúton köszöni a környei képviselő-testület erkölcsi és anyagi támogatását, amellyel folyamatosan hozzájárulnak az ökoiskola program újabb és újabb állomásainak sikeres megvalósításához.

A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJA

2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve nyilvánította 2000-ben február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává.

A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJA

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s 2000-ig 19 területet jelölt meg a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, a hatálya alá tartozó vizes terület közel 80 millió négyzetkilométer. A Vizes Élőhelyek Napját az egyezmény elfogadásának évfordulóján tartjuk. (forrás: jelesnapok.hu)

 

Megosztás