Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2leaderSárkeresztes önkormányzata, a Dadi Református Egyházközség, a Kecskéd Községért Alapítvány és a Barack-Virág Kft. képviselői vehettek át csütörtökön Környén oklevelet a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség rendezvényén. A szervezet azok tevékenységét ismerte el, akik a legtöbb sikeres pályázatot nyújtották be az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásainak elnyerésére.

A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség két tájegység településeiből összeállt vidékfejlesztési egyesület, 2008. szeptember 18-án alakult meg Vértesszőlősön. Működésének területe két megyét érint, Komárom-Esztergom megyéből 23, míg Fejérből 14 település csatlakozott a Közösséghez. A tagságot tehát 37 önkormányzat, 2 nemzetiségi önkormányzat, 42 nonprofit szervezet és 21 vállalkozás alkotja. A közösségünk alapszabály szerinti célja: a bicskei, móri, oroszlányi, székesfehérvári, tatai és tatabányai kistérségek területén a települési önkormányzatok, gazdasági társaságok, vállalkozók, civil szervezetek, magánszemélyek és őstermelők vidékfejlesztéssel összefüggő tevékenységeinek koordinálása, pályázatainak elősegítése és széleskörű partnerség megteremtése a térségre elkészített „Vértes-Gerecse Által-él(r)ünk, kéz a kézben célhoz érünk” elnevezésű Helyi Vidékfejlesztési Stratégia alapján.

Az egyesület feladata az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) III. és IV. (LEADER) tengelyében meghirdetett pályázati lehetőségek koordinálása, kezdve a projektgenerálástól egészen a döntések meghozataláig.

A III. tengelyben 167 pályázat bizonyult sikeresnek, összesen több mint 2 milliárd 79 millió forintot nyerve el. A projektek közül július 1-jéig 54 valósult meg. A falumegújítás, vidéki örökség megőrzése, turisztika és mikrovállalkozások fejlesztése jogcímek közül a falumegújítás bizonyult a legnépszerűbbnek, a döntéshozók összesen 72 pályázónak majdnem 850 millió forintot ítéltek meg, s 22 beruházás már le is zárult.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre nő a pályázatok száma, növekedett a pályázói kedv. A három benyújtási időszakban a közösség 2 milliárd forintnyi fejlesztési forrást osztott ki. – mondta el csütörtökön Schunder Tibor, a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség elnöke a környei Művelődési Házban, ahol oklevéllel ismerték el azok tevékenységét, akik a három benyújtási időszakban a legtöbb sikeres pályázatot adták be. Mivel 153 ilyen szervezetről van szó, ezúttal a legkiemelkedőbben pályázókat köszöntötték személyesen: Sárkeresztes Község Önkormányzatát, a Dadi Református Egyházközséget, a Kecskéd Községért Alapítványt és a szomori Barack-Virág Kft-t.

1leaderAz elnök az IKSZT – a támogatással Környén, a rendezvény helyszínén, azaz a Művelődési Házban már meg is valósult – programról is szólt. Mint mondta, ez a program az infrastruktúra fejlesztésével a betelepülő szolgáltatások gerincét teremti meg – a többi között – az ifjúsági, közművelődési programok szervezésével, az ifjúságfejlesztési folyamatok generálásával, a lakosság és a vállalkozások információhoz való hozzájuttatásának elősegítésével, a közösségi internet hozzáférés biztosításával.

 

 

Megosztás