Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

42nemzetiségek-napjaTizenhetedik alkalommal rendezte meg csütörtökön a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Nemzetiségek Napját, melynek ezúttal Környe adott otthont. A Művelődési Házban a megye nemzetiségi önkormányzatainak képviselői, polgármesterei előtt vastapsot aratva léptek színpadra a község hagyományőrző csoportjai.

Az ENSZ közgyűlése 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, s nyilvánította a napot a Kisebbségek Napjává, hazánk 1995-ben építette jogrendjébe.

A megye már 17. alkalommal rendezett ez alkalomból ünnepséget, melynek minden évben más-más település ad otthont, csütörtökön a sváb gyökereket is ápoló Környe fogadta a vendégeket.

1nemzetiségek-napjaPopovics György elnök a megyei önkormányzat és a megyében élő, aktív tevékenységet folytató nemzetiségi önkormányzatok közötti kiváló kapcsolatot az együttműködés hagyományos formáival érzékeltette. Mint mondta, a megye, ha teheti, nem csak erkölcsileg, de anyagilag is támogatja a nemzetiségi önkormányzatokat, rendezvényeiket. Példaként említette a 2011-ben, Vértesszőlősön, idén pedig Bajon szervezett megyei nemzetiségi gyermektalálkozót, a tavalyi megyei nemzetiségi találkozót és a hagyományos Nemzetiségek Napját. Mindezek mellett az önkormányzat a megyei szlovák, német és roma nemzetiségi önkormányzatok számára évi 500.000 – 500.000 Ft-ot biztosít költség-hozzájárulásként – hangzott el az elnöktől.

A történelmi és a mai Magyarország is attól gazdag értékeiben, nyelvében, hogy az évszázados egymás mellett élés során tanultunk egymástól. Ennek az eredménye, gazdagsága jelenti a mai mindennapjainkat és ezekhez a hagyományokhoz való visszatérés nem valami nosztalgikus reneszánsz a nemzetiségi létben, 4nemzetiségek-napjahanem felhívjuk a figyelmét a jelenkori generációknak és átörökítjük gyermekeinknek mindazokat a tiszta forrásokat, szokásokat, melyek egyenként valaha különálltak, ma viszont már a közös örökségünk, a magyarság kincse, értéke – hangzott el Czunyiné dr. Bertalan Judit köszöntőjében. A megyei kormánymegbízott által elmondottakat szinte alátámasztandó léptek színre és adtak ízelítőt a tiszta források átörökítéséből a Környén működő hagyományőrző csoportok: a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Óvodás Csoport, a Német Nemzetiségi Iskolás Csoport, a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Környei Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a Szivárvány Táncegyüttes és utánpótlása, a Hétszínvirág.

Az ünnepi műsort követően fehér asztal mellett folytatódott a rendezvény. Beke László házigazda polgármester pohárköszöntőjében első szent királyunk fiához írt intelmeiből idézve és azzal árhuzamot vonva így fogalmazott: szűkebb hazánkra gondolva elmondhatjuk, 55nemzetiségek-napjahogy az itt élő és dolgozó nemzetiségek töretlenül emelik megyénk fényét, legyen szó kultúráról, hagyományőrzésről, nemzetközi kapcsolatokról és a mindennapjaink alapjául szolgáló munkáról. A polgármester köszönetét fejezte ki a nemzetiségek tagjai számára, amiért tevékenységükkel hozzájárulnak ennek a nagyon fontos és értékes színfoltnak a fennmaradásához, egyben azt kívánta, hogy továbbra is legyen erejük a munkához, hogy az ország, a megye dísze a jövőben még szebben, még fényesebben ragyoghasson.

2nemzetiségek-napja 3nemzetiségek-napja 5nemzetiségek-napja 6nemzetiségek-napja 9nemzetiségek-napja 10nemzetiségek-napja 12nemzetiségek-napja 14nemzetiségek-napja 15nemzetiségek-napja 16nemzetiségek-napja 17nemzetiségek-napja 18nemzetiségek-napja 19nemzetiségek-napja 20nemzetiségek-napja 21nemzetiségek-napja 22nemzetiségek-napja 23nemzetiségek-napja 24nemzetiségek-napja 25nemzetiségek-napja 26nemzetiségek-napja 27nemzetiségek-napja 28nemzetiségek-napja 29nemzetiségek-napja 30nemzetiségek-napja 31nemzetiségek-napja 32nemzetiségek-napja 33nemzetiségek-napja 34nemzetiségek-napja 35nemzetiségek-napja 36nemzetiségek-napja 37nemzetiségek-napja 38nemzetiségek-napja 39nemzetiségek-napja 40nemzetiségek-napja 41nemzetiségek-napja 43nemzetiségek-napja 44nemzetiségek-napja 46nemzetiségek-napja 47nemzetiségek-napja 49nemzetiségek-napja 50nemzetiségek-napja 52nemzetiségek-napja 54nemzetiségek-napja

Megosztás