Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

7újraélesztésiHazánkban évente 26 ezer, azaz naponta 70 embert ér hirtelen keringésleállás, hirtelen szívhalál. Többségük életét veszíti, pedig sokan megmenthetők lennének. A riasztó adatok alapján akár a címbéli „segíthetek?” kérdés is lehetett volna a mottója Dr. Árendás József környei háziorvos kedd délutáni előadásának a Művelődési Házban.

A háziorvos első alkalommal 2013 áprilisában hívta, várta az érdeklődőket újraélesztési előadásra, hiszen „fejébe vette”, hogy létrehozza a segítés faluját, ahol minden negyedik ember, azaz családonként legalább egy tudja, mit kell tenni ilyen helyzetben. A keddi tájékoztatóig összességében nagyjából 120-an vettek részt valamely programján, így, ha araszolva is, de halad kitűzött célja felé, amely szerinte nem elérhetetlen… és az is csak elhatározás kérdése, hogy valaki akar-e segíteni.

1újraélesztésiEszméletvizsgálatkor fontos, hogy az eszméletlen, vagy annak tűnő embert hangosan szólítsuk meg, tegyük fel a „Mi történt? Segíthetek?” kérdéseket, s közben erélyesen rázzuk meg a vállát. Ha nem tapasztalunk reakciót, akkor szintén hangosan kérjük a környéken lévő emberek segítségét is, közben a fej hátrahajtásával és az áll előreemelésével szabadítsuk fel a légutakat, s legfeljebb tíz másodperc alatt állapítsuk meg, hogy normális-e a légzése. Mert ha nem az, vagy egyáltalán nem lélegzik, akkor minden pillanat számít, hiszen az agyi vérkeringés megszűnése után 4-5 perc áll csak rendelkezésre az újraélesztésre… – hangzott el az előadás kezdetén, amikor az orvos a túlélési lánc legfontosabb elemét, a „korai” szót hangsúlyozta. Azaz, az életmentés, azt követően pedig a felépülés kulcsa a korai felismerés és segélyhívás, a korai újraélesztés, korai defibrilláció, azt követően a terápia kora megkezdése.

19újraélesztésiAz előadás résztvevői megtudhatták a legfontosabb teendőket és az ambu babán gyakorolhatták is az újraélesztést, a helyes mellkaskompressziót, befúvásos lélegeztetést, a defibrillátor használatát, s azt is, hogyan kell helyesen mentőt hívni, hiszen korántsem biztos, hogy minden járműben található AED, ezért fontos, hogy riasztáskor hangsúlyozzuk: életmentéshez kérjük a segítséget.

De mindenekelőtt a legfontosabb: akarjunk segíteni, s soha ne menjünk el közönyösen bajbajutott embertársunk mellett!

2újraélesztési20újraélesztési 3újraélesztési 4újraélesztési 5újraélesztési 6újraélesztési 8újraélesztési 9újraélesztési 10újraélesztési 11újraélesztési 12újraélesztési 13újraélesztési 14újraélesztési 15újraélesztési 16újraélesztési 17újraélesztési 18újraélesztési

Megosztás