Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Nemzetközinek is nevezhető kórustalálkozóval ünnepelte április 28-án a Környei Német Nemzetiségi Dalkör fennállásának negyedszázados jubileumát. A dalkör az eltelt 25 esztendőben a hagyományok és értékek megőrzése mellett a település partnerkapcsolatainak kialakításában, ápolásában és a Német Nemzetiségi Önkormányzat létrejöttében is jelentős szerepet játszott.

A Környei Német Nemzetiségi Dalkör mögött álló 25 esztendő legfontosabb történései, eseményei, vidám és szomorkásabb pillanatai is megelevenedtek a jubileumi rendezvényen a Művelődési Házban, ahol várgesztesi, alsógallai, dunaszentmiklósi, felsőgallai, tardoskeddi, vértessomlói vendégcsoportok és a helyi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport részvételével ünnepelték a negyedszázados születésnapot.

Az Önök kulturális, hagyományőrző és kapcsolatépítő tevékenységének köszönhető az is, hogy ma létezik Környén német nemzetiségi önkormányzat. A dalkör az a stabil alap, az az erős gyökér, melyre a nemzetiségi önkormányzat épül, melyből kisarjadt. Ugyanígy a dalkörnek, ezen belül egyes tagjainak köszönhető az is, hogy a hagyományőrző tevékenységet a legkisebbekre, az óvodásokra is sikerült kiterjeszteni. S arról sem szabad megfeledkeznünk, milyen fontos volt az Önök tevékenysége a partnerkapcsolatok kialakításakor, ápolásakor, legyen szó akár német nyelvterületről, akár határon túli magyar kapcsolatról – sorolta Beke László a dalkör érdemeit, majd Morus Tamást idézve így fogalmazott: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” Önöknek 25 esztendővel ezelőtt a hamu alatt kellett megkeresni azt a parazsat, melyből sok munka árán lehetett tüzet szítani, hogy aztán a lángot továbbadhassák. Köszönet illet ezért minden egykori és jelenlegi dalkör tagot, hiszen – ahogy az előzőekben is érzékeltettem – számos helyre jutott el Önök által az a bizonyos láng. A polgármester – megköszönve a láng továbbadását – az önkormányzat és a falu minden lakója nevében kívánt jó egészséget, és azt, hogy még sok szép jubileumot élhessen meg a dalkör.

1993 őszén Kecskédre tartottunk, amikor betértünk ide, fél órát közösen énekeltünk a környeiekkel, akik aztán meg is alakították a dalkört – idézte fel Saltzer Géza, a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör vezetője, aki a program megnyitója során a Magyar Kórus Zenekarok Országos Népzenei Szövetségének elnöksége nevében kért szót. A nemzetiségek elnöke igazán különleges ajándékkal, a KÓTA elnökségének Díszoklevelével érkezett, mellyel a testület a magyar és német zenekultúra szolgálatában kifejtett kiváló munkásságért, a nemzetiségi hagyományok ápolásáért, a példamutató hagyományőrző tevékenységért fejezte ki köszönetét az ünnepelt dalkör, valamint művészeti vezetője, Goór Józsefné számára.

Az első lépéseket Dr. Nagy Gyuláné és Menoniné Pillmann Teréz együtt tették meg, próbálták felkutatni illetve életre hívni a már régóta nem énekelt és igen mélyen szunnyadó német dalos emlékeket. Az első sikerélmények után, emberekben és dalban is egyre gyarapodva, kiváltak a magyar dalkörből a svábok és 1993-ban megalakult a Környei Német Nemzetiségi Dalkör. Hat hónapig Fábián Józsefné, (Annus néni) dalos társuk segítségével és Dénes István harmonika kíséretével, viszont karvezető nélkül, hallás után tanulták a dalokat. S abban az évben már be is mutatkoztak a községben, a Nemzetiségi és Sörfesztiválon, ahol műsorukkal és a maguk készítette ruhájukkal nagy sikert arattak – idézte fel a kezdeteket Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke. A visszatekintésben elhangzott, hogy Stamler Dezsőné, Rola néni ezután kereste fel a szomszédos falvak már működő csoportjait, így egyre több fellépésre és barátra tettek szert. Szeptemberben Saltzer Géza segítségével sikerült karvezetőt találniuk Goór Józsefné, Zsuzsa személyében, aki immár 25 éve vezeti a csoportot. Gyermekkorában 8 évig tanult hegedülni, 7 évig harmonikázni, ám a zenei pályára kerülő úton jutott. Érettségi után az NDK-ban töltött néhány évet, majd hazatérve könyvelőként, tervezőként és statisztikusként dolgozott. Munka mellett végezte el a tanárképző főiskola ének-zene tanári szakát, majd az Erkel Társaság tatabányai csoportja vezetőjeként tevékenykedett. Folyamatosan képezte magát, így lett német nemzetiségi karvezető. A tatabányai szimfonikus zenekarban 7 évig hegedült.

A zeneileg rendkívül jól képzett tanárnő nagy segítséget jelentett a csoportnak. Lekottázta az összegyűjtött dalokat és megírta hozzájuk a harmonika kíséretet.

1994-ben a dalkör már az Országos Minősítő Hangversenyen is megmérettetett, és ezüst minősítést szerzett, melyet a későbbiekben további kimagasló eredmények követtek. 1996-ban a Német Nemzetiségi Dalkörök országos minősítőjén elért arany fokozat jutalma egy ausztriai fellépés volt, a bécsi Grabenen. Az arany minősítést később továbbiak követték 2000-ben, 2004-ben 2007-ben majd 2017-ben.

1997-ben a kitelepítés 50. évfordulójára készült el a dalkör első hagyományőrző kazettája, melyet megható és szívhez szóló ajándékként nyújtottak át a hazalátogató kitelepítettek számára. A kazetta elkészülte kapcsán a dalkör a Kossuth Rádió népzenei híradójában is bemutatkozhatott. 1998 óta rendszeres házigazdái a pünkösdi vígasságoknak, de a farsangi időszakot is mindig együtt ünneplik a környei németek, illetve ők hívták életre 2004-ben a Márton napi dalos találkozót is. Környe község önkormányzata a kezdetektől komoly erkölcsi és anyagi támogatásban részesítette a közösséget, 2000-ben hagyományőrző, értékteremtő munkájuk elismeréseként a képviselő-testület a Közművelődési Díj kitüntető címet adományozta a dalkörnek.

Meg vagyok róla győződve, hogy a ti kórusotok nélkül Környe kevesebb, szegényebb lenne. Ha szabad ezt a képet használnom, kevésbé csengene. Gazdagítsátok Környe kulturális életét az elkövetkezendő években is, s teljék mindig, még sokáig örömötök az énekben – hangzottak el a múltidézést követően sorra a köszöntések a vendégcsoportoktól, akik virággal, emléktárgyakkal, díszcsomagokkal, s legfőképpen saját műsorukkal, dalaikkal ajándékozták meg az ünnepelteket.

A születésnapos dalkör a majdnem három órás műsorfolyam zárásaként lépett színpadra, s aratott vastapsos sikert, vezetőjük pedig meghatódva mondott köszönetet valamennyiük számára a kitartó szorgalmukért, a 25 éve tartó együtténeklésért. A régi dalosokat is köszöntötték, a mécses lángja pedig azokért gyúlt, akik már nem ünnepelhetnek velük. Fejet hajtottak az egykori polgármester, Horváth Miklós emléke előtt, aki 16 esztendeig vezette Környét és mindig örömmel támogatta a dalkört, az utolsó, Heimat, o Heimat című, közös ének pedig Alfred Weitzel tiszteletére csendült fel, aki nélkül nem jöhetett volna létre Steffenberg és Környe között a partnerkapcsolat.

A program fehér asztal mellett zárult, az ízletes vacsorát hol közös énekszó, hol pedig ízig-vérig svábtánc követte a Vértes Expressz muzsikájára.

Megosztás