Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Környén négy utcát érint az a törvény, amely megtiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések használatát. A kérdés rendezésének előkészítése érdekében az önkormányzat bizottságot hozott létre, s várja a lakossági javaslatokat is.

Személyek neveit nem viselik majd a jövőben azok az utcák, amelyeket a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő törvény módosítása miatt kell átnevezni Környén. A törvény alapján kötelezően négy, az Április 4., a November 7., a Ságvári Endre és a Kun Béla utca átnevezése válik szükségessé, s a képviselő-testület a költségvetés megalkotásakor már tervezett is a közterületeken lévő jelzőtáblák cseréjével járó kiadásokkal.

A kérdés rendezésének előkészítésére Vadász Éva, Pákozdi Ferenc és Friedrich Gyula részvételével bizottság alakult, az ő feladatuk lesz az új nevekre a javaslattétel, illetve a lakossági vélemények feltérképezése, összegyűjtése. Az biztos, hogy nem személyek alapján „keresztelik” át az érintett utcákat, megelőzve ezzel a később esetleg felmerülő, hasonló kellemetlenségeket. Mint ismert, az utcanévváltozás 2007-ben már egyszer felmerült Környén, ám akkor a lakosság részéről az az egybehangzó visszajelzés érkezett a testülethez, hogy nem kívánják az átnevezéssel járó procedúrát és ügyintézést végigjárni.

A törvény alapján ez most elkerülhetetlen lesz, a döntést várhatóan az áprilisi ülésen hozzák meg a képviselők. Addig az érintetteket a jegyző levélben arról is tájékoztatja, hogy milyen ügyintézési kötelezettségekre számíthatnak az átnevezést követően, az önkormányzat pedig felveszi a kapcsolatot az eljáró hatóságokkal annak érdekében, hogy felmérje, miként tudják segíteni az eljárást.

 

Megosztás