Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Évente több tízmillió forintot zsákmányolnak a trükkös tolvajok hasonló módszerekkel. Áldozataik többnyire idős emberek, akik újra és újra bedőlnek a csalóknak. Hiszékenységüket, magányosságukat használják ki a tolvajok, akik szemrebbenés nélkül veszik el a sértettek egy életen át összekuporgatott pénzét. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság összefogásra szólítja fel a lakosságot a trükkös tolvajok ellen.

Ne engedjünk be idegeneket a lakásba! Ne hagyjuk magukra az időseket!

Az elmúlt évek bűnügyeinek elemzéséből kiderül, hogy a trükkös lopások jórészét a délelőtti, vagy koradélutáni órákban követik el. Rendszerint egyedülálló idős embereket szemelnek ki maguknak, ahol „biztos lehet a siker”. A falvakban sokszor akadály nélkül jutnak be a családi házakba. Nyitott kapu és nem egy esetben nyitott ajtó várta az elkövetőt.

A trükkök tárháza kimeríthetetlen. Az esetek több mint felénél más és más ürügyet találtak ki, hogy néhány percre eltereljék a sértett figyelmét és készpénzt szerezzenek. Az elkövetők leggyakrabban rendőrnek, vagy valamely szolgáltató munkatársának adták ki magukat, de voltak „képtelen” történetek is. Egy nénihez például úgy jutottak be a trükkösök, hogy fiának adnák meg tartozásukat. Az idős hölgynek nem volt fia, mégis beengedte őket a házába.

Voltak ennél elképesztőbb indokok is. Például: „a macskám kiugrott az autóból és őt keresem”. Volt, aki a ház előtti vaskos diófát kívánta megvásárolni, vagy éppen a használt tollért fizetett volna. Előfordult olyan is, aki „tolvajt üldözött” és látta, amint a sértett háza felé szalad. De jártak a megyében álügynökök, álkéményseprők, különféle árusok.

Volt, aki előbb ígérte, majd vitte a pénzt. A trükkösök gyakran adják ki magukat valamely segélyszervezet, vagy hivatal munkatársának, aki pénzt hozott a sértettnek. A bankók minden esetben nagycímletűek voltak, amit előbb felváltattak, majd kifigyelve a rejtekhelyet, vittek mindent.

A tatabányai rendőrkapitányság ismét felhívja az állampolgárok figyelmét és kéri, ne dőljenek be a trükkösöknek és ne engedjenek be idegeneket a lakásba! Egy telefonnal utána lehet érdeklődni, hogy az a szolgáltató, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, aznap hol, mikor tervez óraleolvasást. A szolgáltató és az előfizető között nincs készpénzforgalom. Amennyiben valakinek túlfizetése keletkezik, azt a szolgáltató, vagy bankon keresztül utalja vissza, vagy a következő havi számlában írja jóvá.

KEM RFK Sajtószolgálata

Megosztás