Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2015-ben új kezdeményezés indult a sok világnap között: legyen a népviseletnek is egy napja! Vegyük fel egy hétköznapon a magyarországi német népviseletünk vagy a magyar népviselet egy darabját (szoknya, mellény, blúz, pántlika), és tegyünk ünneppé egy átlagos napot! Idézzük meg őseink emlékét és mutassuk be örökségünket a mindennapokban. Erről szól a népviselet napja és a TrachtTag is, immár hetedik éve. A környei általános iskola László Márta néptáncpedagógus révén már abban az esztendőben csatlakozott a kezdeményezéshez, idén pedig Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke is arra buzdított mindenkit, hogy április 24-én merüljünk el a hagyomány varázslatos világában, akár teljes viselettel, vagy csak egy-egy jelképes ruhadarabbal, és az internetnek köszönhetően mutassuk azt be másoknak is.

A felhívásához többen csatlakoztak, Dörner Istvánnét például arra ösztönözte, hogy kutakodjon a család régi fotói között, így a Viselet Napjához kapcsolódóan a tőle kapott, igen értékes egykori képeket is megmutathatjuk. Az Oroszlányi Bányász Népdalkör a megye hagyományait követő viseletét mutatta be, Tirhold Kármen és Dörner István hagyományos környei viseletben látható: női kendővel és a férfi köténnyel hétköznapiként, a fehér sopf-fal és a kötény nélkül pedig ünnepiként. Hamburger Gréta és Hamburger István bajor, édesanyjuk Salzburgi népviseletet öltött április 24-én.

Köszönet továbbá a múlt örökségének megőrzéséért, a fotókért, Sternhardt N. Zsuzsának, Sternhardt Dalmának, László Mártának, a Schwung Tanzgruppe tagjainak, Bernhardt Árpádnak, Bakonyiné Guba Erzsébetnek, Barta Zoltánnak, Barta Gizellának, Hujber Attilának, Hujberné Szommer Anikónak, Hujber Dorinának, Tisch Gábornak, Lábadi Évának, Tisch Adriennek, és egyáltalán nem utolsó sorban a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, amely már hetedik alkalommal, ezúttal Maticsné Szabó-Kovács Ágnes lelkes koordinálásában csatlakozott a kezdeményezéshez. Az intézményben egy nappal korábban, április 23-án öltötték fel a különböző népviseleteket Kelemen Petra Piroska segítségével, aki már hetek óta szorgoskodott az ingek, szoknyák, blúzok, kötények, kendők, nadrágok, mellények előkészítésén. Bár jelenleg csak az alsó tagozat jár iskolába, de így is öröm volt látni a tanórákon, vagy az órák közti szünetekben a népviseletbe öltözött gyerekeket, és pedagógusokat. És a varázslat hatott: a lányok szépnek, különlegesnek érezték magukat, pörögtek, forogtak, olyan is akadt, aki dalra fakadt. A fiúk pedig „megférfiasodtak”, megkomolyodtak e ruhákban. A Népviselet Napja a járvány ellenére is jól sikerült, hiszen fontos része az iskolai hagyományoknak, és biztos, hogy jövőre ismét elvarázsolják magukat a tanulók, pedagógusok.

Megosztás