Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Többen már nem is fértek volna el az asztalok körül február 8-án a Közösségi és Tájházban, ahol a hatodik múltidéző tollfosztást rendezte meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, s bár a program ezúttal is zömmel a felnőtteket, idősebbeket vonzotta, láthatóan a gyerekek is élvezték a számukra még szokatlan szorgoskodást.

Annak idején az asszonyok hetekig fosztották a tollat a lányos házaknál, közben jóízűen beszélgettek, énekeltek, s amikor a munka végére értek, jöhetett a Federball, amikor a házigazdák zsíros kenyérrel, disznósajttal, kolbásszal, kis süteménnyel, teával, kakaóval köszönték meg a munkájukat.

A muzsikáról ezúttal a Dorf Musik gondoskodott, és Bolemányi Magdolna, aki citerájával még éneklésre is sarkallta a résztvevőket. A vendéglátás is idézte a régmúlt időket, hiszen szinte minden érkező háziasszony süteménnyel „kopogtatott”, a vendéglátók alaposan felkészültek zsíros kenyérrel, hagymával, teával, a férfiak pedig – ahogy annak lennie kell – „titokban csempésztek” bort.

Fábián Annus néni – mivel régen a tollfosztás közben ment a „letyefetye” – egy régi történetet mesélt el, elegyítve a magyar szavakat az ízes, vicces sváb kifejezésekkel, hiszen valamikor otthon mindenki svábul beszélt, magyarul csak az iskolában tanultak. S történt egyszer, hogy a karácsonyi szünet után a tanítónő kérte, írják le a gyerekek a legkedvesebb élményüket. Az egyik gyerek jó ideig rágta a ceruza végét, majd elkezdte, hogy a disznóölés: egyszer az enyém papám káfolt egy malackát… Aztán az enyém mamám annyi kukuruct adta neki szabálni, hogy úgy meghízta, olyan nagy lett neki az övé hasája, mint a Rézi tanténak tavaly nyáron. Aztán mikor nem tudta már az övé hasáját cipekedni, mondja mein papám, nos kinder, holnap lesz a disznómariskának nyissz-nyassz. Erre az öcsi úgy elkezdett bőgni, mint a Mikolausz Toldi, mikor búcsúzta az anyjától, afidezén. Mondok neki, ne bőgj, de ő csak tovább muzsikálta… Annus néni csak mesélt, mesélt, a szorgoskodók pedig jókat kuncogtak, akkor is, amikor a történet szerinti apa elnáspángolta a gyerkőcöt, ami a mesében így szólt: az enyém papám leszedte az övé nadrágszíja, jól kiprákkolta az enyém bugyogóját…

Tirhold Kármen elnök elmondta, hogy a hatodik tollfosztás fő alapanyagát Wéber Ádámné és Dics Margit ajánlotta fel, a szorgos kezeknek köszönhetően pedig idén is megtalálható lesz a fosztott tollakból készített két díszpárna a Márton napi mulatság tombolanyereményei között, így valóban kézműves ajándékkal távozhat majd novemberben a szerencsés nyertes.

 

Megosztás