Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A klinikai halálból visszatértek körülbelül 25 százaléka számol be halálközeli élményekről, háromnegyed részüknek viszont semmilyen emlékképe nincs. Vajon miért? Lehet, hogy ők is rendelkeznek emlékképekkel, csak nem tudják felidézni? Lehet, hogy az emberi szavakkal leírhatatlan boldogságérzet a halálközeli állapotban csak hallucináció, hogy oldja a haláltól való félelmet? Megannyi kérdés, melyeket sokáig nem lehetett feltenni, s amelyekre még ma sincs egyértelmű válasz. Vannak viszont tapasztalások, vélemények.

Ezekről szólt R. Kárpáti Péter „Élet az élet után” című előadássorozatának második, a „Miért pozitívak a halálközeli élmények?” elnevezést viselő állomása szerdán a környei Művelődési Házban a Községi Könyvtár szervezésében.

A bő két és fél órás, filmvetítést is tartalmazó program lehet, hogy sokakat megerősített hitükben, vagy tagadásukban, s lehet, hogy többeket elbizonytalanított, azt azonban a filmben megszólaló Dr. Papp Lajos szívsebész professzor leszögezte: senkinek nincs joga kételkedni abban, amit egy halálközeli élményt átélő elmond. A professzor maga is átélte, hiszen – ahogy elhangzott – ő úgy született, hogy halva jött a világra. Az, hogy teljes mértékben tagadjuk, nem tudósi viselkedés. Az, hogy teljes mértékben elhisszük, az sem tudósi viselkedés… – fogalmazott.

Olyan színek jöttek elő, amikről csak a leírásokból tudom, hogy léteznek… nemcsak a körvonalakat láttam, hanem azt is, amit aurának nevezünk, ami körülveszi a növényeket is… hirtelen fény áramlott, olyan fény, ami szerintem sokkal erősebb, mint a nap, mégis bele lehet nézni… aki rögtön a közvetlen közelemben állt, ő volt az édesapám, aki 13 éves koromban halt meg. Ő mondta, hogy korán jöttem… Dobronay László két évtizede szenvedett autóbalesetet, és érte el a halál szele. Eleinte attól tartott, ha megosztja az átélés emlékeit, zárt osztályra küldik. Majd feltette a kérdést: mitől, vagy kitől kellene félnem? Ma már úgy érzi, az a feladata, hogy válaszoljon a kérdésekre, hogy elmondja az élményeit… Életszemlélete megváltozott, felismerte: csak rajta múlik, hogy megteremtse saját életében és közvetítse az emberek felé azt a szeretetet, amit „ott” átélt…

R. Kárpáti Péter előadás, film- és kötetsorozatában a klinikai tények, új ismeretek mellett vélemények, tudományos sejtések is megjelennek pró és kontra, hiszen nem célja a halál utáni bárminemű létezés tagadása, igazolása, megkérdőjelezése, misztifikálása. Az előadás azért jött létre, hogy a lehető legtárgyszerűbben mutassa be mindazt, amit a halálközeli élmények jelenségköréről a XXI. század elején tudni lehet.

Megosztás