Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Veni Sancte szentmisével és Vlasits Márton „Minden templom egy-egy csoda” című kiállításának megnyitójával csatlakozott a Környei Római Katolikus Plébánia és a Háromkirályok Alapítvány szeptember 14-én a Nyitott Templomok Napja elnevezésű programsorozathoz, melyet az Ars Sacra Alapítvány indított útjára.

Az alapítvány Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A gondolat, hogy Környe is csatlakozzon a kezdeményezéshez a gyönyörű, Ybl Miklós által tervezett templomával, pár esztendeje fogalmazódott meg, s idén a megújult Plébánia közösségi terme is zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel Vlasits Márton kiállításának megnyitóján.

A vendégeket Dörner Ilona, a Háromkirályok Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, felidézve II. János Pál pápa egyik enciklopédiáját, melyben az egyház megújulására szólított, s arra, hogy új lendülettel, a jelen kornak megfelelően mutassuk be hitünk gazdagságát a világnak. Itt ma, amit hallunk és látunk, az a mi hitünk gazdagsága – mutatta be a jelenlévőknek Gorni Mirjána Mirát, a zeneszerzés és orgona szakos diákot, aki nyolc éve zongorázik, s magával ragadó játékával varázsolta el a vendégeket, míg ők „barangoltak” Vlasits Márton csodái között.

A látássérült fiatalember kedvenc témái a neveltetése és tanulmányai okán a régi szép épületek, elsősorban a templomok és harangok. Márton vallásos, római-katolikus családban nevelkedett és él, kiskorától jár templomba, ezért magától értetődően alakult ki benne az igény a templomok fotózására. Az eddig elkészített képeiből harmincat láthat a nagyközönség Környén, köztük természetesen a szívéhez legközelebb állót is, a Tatabánya-óvárosi Szent István Király plébánia templomot: ott keresztelték, ott volt elsőáldozó, ott bérmálkozott, és oda járt szentmisékre, mielőtt 7 esztendeje Környére költözött családjával. Márton vallja: a templomokban láthatóvá válik Isten és az ember kapcsolata, valamint a teremtett világ egysége. A templomhoz tartozik a harang is, mindkettő a lelket szólítja meg. Hiszi, hogy amíg szólnak a harangok, addig létezik a hit és a szeretet, addig nem veszünk el a történelem viharaiban és tovább tudunk építkezni Szent István alapjain, hogy méltó utódjai leszünk és megőrizzük a művét.

Vlasits Márton kiállítása november 30-áig tekinthető meg a környei Római Katolikus Plébánián vasárnaponként 10 és 11 óra között, valamint előzetes telefonos egyeztetés (06/20-592-9393) alapján.

 

Megosztás