Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Gondoljunk eltávozott és a mellettünk álló szeretteinkre, s a távollévőkre is, akik nem lehetnek velünk! Így fogadjuk az élet ajándékát, amelyből mindenki egyformán részesülhet. Ez az ajándék nem más, mint a szeretet… – egy esztendeje ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a vendégeket Svétecz László önkormányzati képviselő a környebányai Közösségi Házban. Az idei közös karácsonyi ünnepségen érte is égett a gyertya, gyűltek a szemek sarkában könnyek, szorult a torok, szólt a fájdalmas ének…

A Betlehemi Szeretetlánggal és mécsesekkel érkezett a rendezvényre Beke László polgármester, hogy a környebányaiak, a tagyos-, irtás és szentgyörgypusztai vendégek is hazavihessék otthonaikba a lángot, melyben – ahogy fogalmazott – az a szép, hogy gyertyáról gyertyára adható tovább. Nagyon jó itt Környebányán lenni, mert a helyi közösség mindig megteremtette magának ezeket az ünnepeket, már évtizedek óta. A másik, amiért nagyon jó itt lenni, mert nagyon sokan segítik azokat az embertársakat, akiknek ebben a pillanatban segítségre, jó szóra, támogatásra van szükségük. Idén a szervezésben kicsit magunkra maradtunk, de nagyon szépen összefogtak civil szervezetek, magánszemélyek is. Van olyan magánszemély, aki 100 ezer forint értékben vásárolt ide, a Közösségi Házba a gyerekeknek játékokat, amikkel majd itt közösen játszhatnak. Nagyon sok ajándék került ide, de ami ezek mellett nagyon fontos, hogy óriási energiával, tiszta szívvel készültek a műsort adó gyerekek, felnőttek. Ők is kellenek ahhoz, hogy ma itt ünnepelhessünk – fogalmazott a polgármester, s visszautalva a gyertyáról gyertyára átadható Betlehemi lángra, így folytatta: ezt a lángot itt, Környebányán Svétecz László gyújtotta meg. Amikor elment közülünk, sokan kérdezték, mi lesz… olyan örökséget hagyott, amit nekünk kötelességünk továbbvinni. S nem azért, mert kell, hanem mert érezzük, hogy jó úton indult el, és ezen nekünk mennünk kell tovább.

A Környebánya Mecénása oklevél hagyományát is Svétecz László teremtette meg, éveken át így fejezve ki a közösség köszönetét az önzetlenül segítők számára. Az idei oklevélen, melyet fia, Svétecz István vett át, a szeptember 21-én elhunyt képviselő neve olvasható, hálás köszönettel a rászorulók évtizedeken át tartó következetes támogatásáért…

A Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság nevében a környebányai ünnepségen Vadász Éva elnök elismerésben részesítette mindazokat, akik a kulturális események létrejöttét rendszeresen önzetlenül segítik, szervezik, vagy résztvevői azoknak. Oklevelet és ajándékutalványt vehetett át a környebányai kulturális rendezvényeken való szerepléséért Özv. Borsodi Istvánné, Badó Szilvia, Bolemányi Magdolna, Bozó Kucskár Anikó, valamint a Környei Hírhozó önzetlen, lelkiismeretes és pontos terjesztéséért Vida Mária és Czakó Józsefné.

Természetesen a fenyőillatú műsor sem maradt el, a kis közösség örömtelien gyarapodó létszámú előadói csoportja, gyerekek és felnőttek, Bozó Kucskár Anikó vezetésével varázsoltak ismét az ünnepen. Szívből, lélekből fakadó, lelket emelő énekekkel, verssel, citeramuzsikával, ahogy Ady Endre is megfogalmazta: harang csendül, ének zendül, messze zsong a hálaének. Az én kedves kis falumban Karácsonykor magába száll minden lélek.. Mintha itt lenn a nagy Isten szent kegyelme súgna, szállna, az én kedves kis falumban minden szívben csak szeretet lakik máma.

A környebányai ünnepség szervezői ezúton fejezik ki hálás köszönetüket a műsorban szereplő gyerekeknek, felnőtteknek, a sok-sok szeretettel, önzetlenül, a külterületeken szerényebb körülmények között élő gyermekek részére összeállított ajándékcsomagokért a Környei Sport Egyesület U11-es korosztályú labdarúgóinak, az általános iskola Szülői Munkaközösségének, amely idén is meghirdette a cipősdoboz akciót, a diáktársaknak, szülőknek, az Éjféli Kiáltás Missziónak, és egyáltalán nem utolsó sorban annak a névtelenséget kérő támogatónak, akinek a közösségi játékok köszönhetők!

Megosztás