Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

elelmiszergyujtesMár tavaly is jóleső érzéssel summázhattak a Környei Katolikus Karitász tagjai az Adventi gyűjtést követően a mennyiség láttán, hiszen a korábbiaknál lényegesen több forint és tartós élelmiszer gyűlt össze, idén azonban Kissné Ágoston Éva egyszerűen és széles mosollyal így fogalmazott: elképesztő. 

Már a vasárnapi Krumpliebéd is szépen növelte az „adományalapot”, hiszen a kosár 227 ezer forintot rejtett, a tavalyinál 20, a két évvel ezelőtt összegyűlt forintoknál pedig majdnem 45 ezerrel többet. A szentmise után több mint hatvanan fogyasztották el szerény ebédjüket a Közösségi és Tájházban, de volt, aki csak „beszaladt” a pénzbeli adománnyal és „elszaladt” egy lángossal…

krumpliebed_11A karitász hölgy tagjai által készített dödölléhez, tócsihoz, sült burgonyához idén is Reichnach György ajánlott fel egy zsák burgonyát és egy zsák hagymát, a falatokat Méri János szalonnájával ízesítették, a fogásokhoz Pákozdi Ferenc ajándékozott környei bort. A lángos idén is Csík Sándorné keze munkáját dicsérte, ő nemcsak dagasztotta és sütötte a finomságot, de az elkészítéséhez szükséges liszt, olaj mellett a tejfölt és sajtot is ő vásárolta meg. A szerény, ámde annál ízletesebb menüt már negyedik alkalommal színesítette a Korona Étterem (Tiba Sándor), idén is gulyáslevessel, melyhez a húst a tatabányai Pannon Húsbolt biztosította.

A Krumpliebédből származó forintokat kiegészítve a karitatív szervezet idén 14 embert tud megajándékozni fejenként 20-20 ezer forinttal az Adventi időszakban.

elelmiszergyujtes_09Bár „hivatalosan” december 6-án és 7-én várta a karitász a tartós élelmiszeradományokat, a védőnői szolgálathoz még napokkal később is érkeztek. 12-ére, a rendszerezés napjára már roskadoztak a polcok, ami nem is csoda, hiszen majdnem száz környei mozdult meg a jótékonysági felhívásra, s összességében 638 kilónyi élelmiszert ajánlott fel szerényebb körülmények között élők számára. Az óvodában is szervezték a gyűjtést, s olyan támogató is akadt, aki önállóan állított össze 5 csomagot, kérve, hogy azt változatlanul továbbítsák a rászorulóknak. Az összefogás, jószívű felajánlások mérlege kilogrammban: 100 liszt, 85 cukor, 81 olaj, 55 tej, 50-50 tészta és konzerv, 35 bab, lencse, 30-30 alma, édesség, keksz, sütemény, 20-20 szaloncukor, hagyma, 15-15: vaj, zsír, burgonya, ugyanennyi egyéb alapanyag sütéshez, 12 mák, 10 kakaó, 15 kilót nyomott az öt kész csomag, s teából 60 doboz gyűlt össze. Mindezekből a hölgyek 83 csomagot állítottak össze, melyekkel nehéz helyzetben lévő, többségében nagycsaládok, vagy gyermekét egyedül nevelő, illetve idős ember karácsonyát szépítik meg a falubeliek.

Súlyát tekintve nem sokat nyom a latban, de annál kedvesebb gesztus volt Kovács Eszter felajánlása, aki 12 db belépőjegyet vásárolt a Grincs című mesebalett környei előadására, s ajánlotta fel ajándékként gyermekeknek.

ciposdobozSzintén gyermekeknek kívánt kedveskedni idén első alkalommal a Kisfaludy Mihály Általános Iskola Szülői Munkaközössége, amely karácsonyi „cipős doboz” felhívást tett közzé, kérve, hogy az ajándékcsomagokon tüntessék fel, hány esztendős fiúnak, lánynak szánják. A felhívásra 41 doboz gyűlt össze, főként játékokat, könyveket, sportszereket, plüssöket, de ruhaneműket is rejtve. A Katolikus Karitász aktivistái az élelmiszercsomagok mellett ezeket az ajándékokat is eljuttatták, eljuttatják a hátrányosabb helyzetű családok számára. Az iskola szülői munkaközössége ezúton is köszöni a szülők aktivitását!

A Környei Katolikus Karitász hálás köszönetét fejezi ki mindazok számára, akik évről-évre és egyre növekvőbb számban segítenek, hogy megkönnyítsék, megszépítsék a szerényebb körülmények között és krízishelyzetben élő környeiek Karácsonyát.

Megosztás