Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

15mézes-reggeliA környei általános iskola valamennyi diákja vajas-mézes kenyeret reggelizett pénteken a megye további közel 3 ezer tanulójával egyetemben. Környei méhészek majdnem 350 szelet kenyeret vajaztak, mézeztek meg péntek reggel az általános iskolában, ahol akadt gyerkőc, aki háromszor is repetázott a finom falatokból.

1mézes-reggeliNyolc évvel ezelőtt Szlovéniában „mézes reggeli” néven indult el a kezdeményezés, melynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a rossz étkezési szokásokra, melyek gyakran már gyerekkorban kialakulnak. Napjainkban egyre több problémát okoz a finomított cukrok túlzott fogyasztásból adódó elhízás és cukorbetegség, ezért fontos, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelést minél korábban megkezdjük és ráirányítsuk a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére. Szlovéniában a „Mézes reggeli” napján a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákban, óvodákban a gyerekek, helyi méhészek mézeit kapják reggelire, ezzel is népszerűsítve az egészséges mézfogyasztást és a helyi családi méhészeteket.

3mézes-reggeliA kezdeményezéshez több ország is csatlakozott, köztük első alkalommal hazánk is tavaly, idén pedig a Komárom-Esztergom megyében működő Turul Méhész Egyesület tagjai, köztük 22 környei méhész. A program részeként a megye 15 településén (Tatabánya, Komárom, Esztergom, Tata, Oroszlány, Környe, Dad, Kömlőd, Baj, Nyergesújfalu, Ács, Tarján, Kecskéd, Bakonyszombathely, Héreg) összesen majdnem 3 ezer gyerek kapott mézes reggelit pénteken. A „Mézes Reggeli” sikeréhez hozzájárult a Nemzeti Agrárkamara kenyér és vaj támogatása, a Turul Méhész Egyesület 65 kg méz felajánlásával és az iskolákban való aktív részvételükkel, valamint a Stencel grafika, amely az eseményt népszerűsítő plakát grafikáját készítette.

Miért fontosak a méhek a mindennapi életünkben?

Mi lenne, ha a méhek nem poroznák be a növényeinket, gyümölcsfáinkat és virágainkat? Mennyi termésre számíthatnánk? Ha a méhek nem porozzák be növényeinket, akkor termésre sem számíthatunk. A növénytermesztés és a méhészet szorosan összekapcsolódik, hiszen a szorgos kis rovarjaink virágok, virágpor nélkül nem tudnának olyan anyagokat termelni, melyek az ember számára nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat biztosítanak.

Mi a méz?

A méh a virágok nektárját gyűjti össze és azt saját szervezetében alakítja át, majd a lépek sejtjeiben tárolja, s viaszréteggel fedi. EZ A MÉZ. Maga a méz többféle cukrot tartalmaz (gyümölcscukor, szőlőcukor), ami a méz kristályosodását befolyásolja. A természetes cukrok mellet számtalan hasznos anyag található benne, mint például: szerves savak, vitaminok, enzimek, ásványi anyagok és illóolajok. A méz természetes édesítőszer, mely könnyen felszívódik. Fertőtlenítő és baktériumölő hatású, ezért külső- belső gyulladások és sebek kezelésére egyaránt alkalmas. További hatása, hogy támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, valamint táplálja az izmokat és nyugtató hatású. Segíti az elalvást és erősíti a gyenge szívet.

2mézes-reggeli4mézes-reggeli 5mézes-reggeli 6mézes-reggeli 7mézes-reggeli 8mézes-reggeli 9mézes-reggeli 10mézes-reggeli 11mézes-reggeli 12mézes-reggeli 13mézes-reggeli14mézes-reggeli

 

Megosztás