Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tizenhatodik alkalommal csatlakozott a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola a „7 mérföldes csizmában heted 7 határon át” elnevezésű országos mesevetélkedőhöz, s a csütörtöki, második házi fordulón 14, második, harmadik, negyedik évfolyamos gyerekek alkotta csapatok versengtek a továbbjutásért.

Több együttes a megbetegedések miatt sajnos kisebb létszámmal érkezett a Művelődési Házba, de ők is derekasan helytálltak.

A tovább jutást ezúttal szó szerint is kell érteni, hiszen a diákok a helyes megoldásokért nem pontokat szereztek, hanem mérföldeket tettek meg. Így az az öt csapat jutott tovább a körzeti megmérettetésre, akik a mérföldek tekintetében is a legtovább jutottak.

A legmesszebbre érkeztek, 104 mérföldet tettek meg a 3.b osztályos Mese tudósok (Nagy Lilla, Lóczi Boglárka, Köpe Krisztián, Fóthi Norbert), valamint a 2.b osztályos Füstifecskék (Labossa Luca, Szücs Kinga, Laczó Attila, Fehér Fanni). Mögöttük csupán másfél mérfölddel maradtak le a 4.b-s Mindentudó tündérek (Bereczk Zsófia Etelka, Kugler Maja, Pribéli Réka, Szőke Klaudia), s egyaránt 100,5 mérföldet teljesítettek a 3.a-s Zöldfülűek (Árva Bereniké, Bánki István, Hajdú Attila, Oláh Péter), valamint a 4.b-s Négy boszi (Hartmann Vivien, Szemeti Anna Adél, Tóth Gabriella, Végert Dominika), akik közül Tóth Gabriella betegsége miatt nem vehetett részt a versenyen.

Ők képviselik tehát a környei általános iskolát a körzeti fordulón, de valamennyi tanuló megérdemli a dicséretet, hiszen a mesevetélkedő-sorozat nem akármilyen feladatok elé állítja a gyerekeket. Minden fordulóra négy meséből kell alaposan, a legapróbb részletekig felkészülniük, s a következő megmérettetésen nem csupán az újabb, de az előző mesékkel kapcsolatban is érkeznek kérdések, olykor, villámgyorsan. De például azt is tudniuk kell, „hol lóg ki a lóláb”, mit rejt a betűhalmaz, melyik állítás igaz, vagy hamis, s hogy mi a keresztrejtvény megfejtése?

Így csütörtökön már Móra Ferenc és Benedek Elek 4-4 meséjéből vetélkedtek a diákok, s a továbbjutók pedig hamarosan megtudják, hogy milyen újabb, magyar szerző műveiből kell készülniük. A körzeti nemes versengést követi a területi, ahol azok, akik a megyei fordulón való részvétel jogát is kivívják, már húsz meséről mondhatják el, hogy ízig-vérig ismerik őket.

Hajmáné Kalocsai Éva, aki a kezdetektől gondozza és szervezi a környei mesefordulókat, arra a legbüszkébb, hogy a 16 esztendő alatt nem akadt olyan év, amikor ne jutott volna el a községből diákcsoport a megyei döntőbe, sőt, két alkalommal a gyerekek az országos viadalig lépdeltek 7 mérföldes csizmáikkal heted 7 határon át.

Szurkoljunk a gyerekeknek és felkészítőiknek, hogy ez idén is így legyen!Megosztás