Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Csodaszép életem volt. Meseszép.” Bálint Ágnes mosolygós portréfotója, gondolatai, és mesekönyvei fogadták február 26-án a Kisfaludy Mihály Általános Iskola szépolvasási versenyére érkező gyerekeket, hiszen a TV Maci egykori megálmodójának meserészletei vették át a nemes megmérettetésen a főszerepet, no meg maguk a mesélők, a lányok, fiúk. Láng Éva és Goór Brigitta több mint 15 esztendeje hívta életre a versenyt, minden évben más és más alkotót választva, a mesecsodák, csodás mesék megálmodóinak gazdag körét jelzi, hogy újrázásra még soha nem volt példa.

Az alsó tagozatos gyerekek ezúttal is négy korosztályban mérették meg magukat szabadon választott és kötelező részlettel, ám előtte Láng Éva mesélt röviden a szerzőről. Bár lehet, hogy Bálint Ágnes fotója alapján a kicsik nemigen sejthették, kiről is van szó, ahogy sorjázta a pedagógus a címeket, úgy vágták rá a gyerekek azonnal, hogy igen, igen, ismerik és nagyon aranyos, szeretik! Merthogy Bálint Ágnes nevéhez fűződik a többi között a Frakk, a macskák réme, a Szeleburdi család, a Mazsola és Tádé, a Kukori és Kotkoda, a Mi újság a Futrinka utcában című (és még hosszan sorolhatnánk) mesék megalkotása, melyek elolvasása, megismerése, megnézése nélkül az eltelt hat évtizedben talán egyetlen magyar gyermekkor sem múlt el. Sőt, kevesen tudják, de a 90-es évek közepén bemutatott Garfield rajzfilmekhez is ő készítette el a magyar szövegeket. A meseszép életű alkotó 2008. október 24-én, egy nappal a 86. születésnapja után hunyt el.

A szépolvasási versenyre jelentkezők tehát igen gazdag kínálatból választhattak, s a zsűri jó érzéssel tapasztalta meg, hogy páran picit megsárgult, talán éppen anyu, vagy apu mesekönyvével érkeztek, s ami az idei megmérettetést még különlegesebbé tette, hogy öt elsős kis apróság „ringbe szállt”, pedig ők még csak pár hónapja ismerkednek a betűkkel, s bizony többen is korukat meghazudtolóan szépen, folyékonyan, hangsúlyozva, értőn olvastak.

A tizenöt kislány és nyolc kisfiú több mint két órán keresztül olvasott, mesélt: ki színesebben, ki játékosan, mosolyogva, valaki kezét tördelve, izgalomtól kipirult arccal, picit lassabban, többen betegségből lábadozva, de láthatóan valamennyien szívből jövő örömmel.

Az eredményhirdetéskor nem is titkolta Takács Karolina, a zsűri elnöke, hogy bizony nehéz volt a döntéshozatal, s volt olyan korosztály, ahol a négy ítész úgy határozott, hogy két diák is méltán érdemli meg az első helyezést. Ilyen volt a negyedikesek mezőnye, ahol Szabó Botond végzett a harmadik helyen, a másodikon Pfiszterer Éva, az elsőn pedig Laczó Mira és Somogyi Boglárka osztozott.

A harmadikosok között Káli Dorottya vehette át a harmadik helyezettnek járó ajándékot, második helyen végzett Riezing Réka, elsőn Soós Ádám Balázs. A másodikos lányok, fiúk között a zsűri Juhász Enikőt sorolta a harmadik helyre, második lett Tisch Adrienn, az első helyezett oklevelét Kovács Réka vette át. A legkisebbek mezőnyében Molnár Gergely nyújtott bronzérmes teljesítményt, a képzeletbeli dobogó második fokára Baumgartner Bence állhatott, míg a legfelsőre Sztancsik Mátyás.

Megosztás