Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környei Nő Klub állandóan mozgásban lévő, kreativitásban, jótékonykodásban gazdag története tíz esztendeje, 2011. október 3-án kezdődött. Nyugdíjba vonulsz, egyedül maradsz, minden rád szakad. Miért? Mert otthon vagy… – kavarogtak tíz éve a gondolatok Németh Lajosné fejében, aztán Hajmáné Kalocsai Éva könyvtáros invitálására létre is jött az első találkozó az olvasóteremben. A nyugdíjas klub alapításának gondolata fel sem merült, hiszen a tevékeny, mozgalmas, vidám közös időtöltést célozta meg Marika, így kézenfekvően érkezett a Nő Klub elnevezés.

Eleinte beszélgetéssel, némi kézműveskedéssel múlatták az időt, majd Marika Kovács Erzsi egykori népszerű dalát a képzeletbeli zászlójukra tűzve újat álmodott: szövetkezzenek az „adni, sokkal jobb, mint kapni” mottóval. A szokásos csütörtöki találkozóikon megszaporodtak a kézműves alapanyagok, újabb és újabb technikákat sajátítottak el, a polcokon pedig szépen gyűltek az általuk alkotott csodák, bennük a szívükkel, lelkükkel. Minden árusítási lehetőséget megragadtak, s nem csupán helyben, hiszen gyönyörű standjukkal ők képviselték Környét két alkalommal is a megyeszékhely Kulturális Piacán, és Oroszlányban is sikerrel mutatkoztak be a Civileké a Ház programsorozat keretében. De nemcsak bemutatkoztak, baráti szálak is szövődtek a város hasonló klubjának tagjaival, és Zsombolyai Mária festőművésszel. Számukra nem létezik lehetetlen: 2015 márciusában megálmodták, majd több hónap alatt elkészítették és az önkormányzatnak ajándékozták Környe és az ország címerét. A két alkotás megszámlálhatatlan rózsából, 43 méter szaténszalagból, 5,6 méter zsinórból, gyöngyökből, mozaik lapocskákból állt össze, és bizony volt, hogy szétbontották, újrakezdték, mígnem olyanná vált, amilyenné szerették volna. Később Környe testvértelepülése, Tardoskedd címere, és hazánk megyetérképe is elkészült a kitartásuknak, kreativitásuknak, tengernyi munkaórájuknak köszönhetően.

Tíz év, hét közös karácsony, hét szeretetünnep varázslata a szerényebb körülmények között élők számára. Bár a pandémia miatt tavaly elmaradt, a kézműves termékeikből származó forintokból az elmúlt évben is rengeteg élelmiszert vásároltak, s juttatták el azokhoz, akik a leginkább rászorulnak. Mára talán a kétszázat is meghaladja azoknak a környei gyerekeknek, férfiaknak, asszonyoknak a száma, akiket az eltelt évek során megajándékozott a Nő Klub: nagyjából 1,7-2 millió forintot fordítottak jótékonykodásra, élelmiszerre, gyermekruhára váltható ajándékutalványra, egyedül élők egy havi étkezésének a kifizetésére. Nem szólva azokról a gyerekekről, akik számára operabérletet vásároltak, kirándultak velük a Gellért hegyre, Várkert bazárba, Nemzeti Színházhoz, olyan élményekhez juttatva őket, amely talán soha nem adathatott volna meg nekik. Egy felhíváshoz csatlakozva sapkákat, sálakat kötöttek csángó gyermekek számára, és megszámlálni sem lehet, hány rendezvényen, programon kézműveskedtek lányokkal, fiúkkal végtelen szeretettel és kedvességgel még akkor is, amikor a festő, ragasztó, vágó, gyöngyöző, szalagozó gyerkőcök száma hosszú órák alatt sem csökkent, szusszanásnyi időt sem hagyva a klub tagjainak.

Az évek során mind jobban ismertté, elismertté, megbecsültté váltak, s mind könnyebb dolga akadt Marikának, amikor – ő fogalmazott így – kunyerálni indult. Támogatóik egy része forintokkal, mások gyermekjátékokkal, ruhákkal, kézműves alapanyagokkal segítik a klubot, ők pedig évről-évre „felderítik”, kik azok, akikkel a sors önhibájukon kívül nem bánik túl kegyesen, s mivel tudnának a leginkább segíteni. A karitatív tevékenységük révén baráti kapcsolat alakult ki az Idősek Klubjával, az iskolával, óvodával, így a születésnapi összejövetelen a támogatók, a Művelődési Ház kollektívája mellett természetesen ezen intézmények vezetői is köszöntötték a hölgyeket, mindannyian köszönetüket fejezve ki az értékteremtő közösség számára, s azt kívánva, hogy – idézve Kovács Erzsi dalából – még hosszú-hosszú esztendőkön át szépüljön meg tőlük a világ: Adni sokkal jobb, mint kapni. Adni, csak ez a szép. Érzést, szeretetet adni, S hinni, hogy egy lépés csak az ég. Adni annak, aki bántott, S kérni, ne bántson tovább. Adni megváltást és álmot, hogy megszépüljön tőlünk a világ… Adni, akkor is, ha nincsen. Adni, szívből igazán. Együtt osztozni a kincsen. Nincs a földön ennél szebb talán.

 

Megosztás