Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

orbán-nap_28Szent Orbán pápa nézz reánk, őrizd meg nékünk a határt. Védelmezd őt a nagy fagytól, és termését minden bajtól – május 22-én már hiába szólt az ének a patrónushoz a Német Nemzetiségi Dalkör előadásában, a környei Les-hegyen 1996-ban felállított szobor idén bizony vesszőt és vizet „érdemelt”.

A Les-hegyen 1996-ban állították fel Glász József fából készült, Szent Orbánt ábrázoló szobrát, s attól az esztendőtől szervezik meg minden évben a szőlősgazdák, valamint a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság az Orbán napi ünnepséget. A programnak idén már ötödik alkalommal volt része a borverseny, melyet előző nap rendeztek meg, s az ünnepségen derült ki, hogy miként vizsgáztak a pincék kincsei.

orbán-nap_36Jó nagy botot hozott! – súgtak össze többen is, amikor Bella Sándor lépett a mikrofonhoz, s pillanatok alatt ki is derült, hogy nem csupán „támaszkodni” fog rá…

Történt a minap, Szent György környékén, hogy a gyönyörű termésnek induló szőlők jelentős része szinte teljesen elfagyott. Szerencsére a növény jellemzője, hogy vannak alvó szemek. Az elfagyott hajtások leszáradtak, letördeltük őket, és ezek az alvó szemek mentették meg a tőkéket a kivágástól. Van azonban sajnos néhány hely itt Környén is, ahol teljesen tönkrement minden, nincs egyetlen utánpótlási szándékú hajtás sem. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy eddig nem vagyunk megelégedve Orbán ténykedésével – fogalmazott a gazda, aki elmondása szerint eddig még soha nem „püfölte meg” a szentet, ám idén rászolgált. orbán-nap_40A vesszőzés után azért, hogy ne haljon teljesen szomjan és mielőbb életre keljen, egy korsó vízzel löttyintette nyakon a szőlőművesek, a kádárok és kocsmárosok védőszentjének szobrát.

Az előző nap rendezett borverseny summázása és eredményhirdetése kapcsán már örömtelibb hírekkel szolgálhatott Bella Sándor, hiszen Zantleitner Anikó és Jaross János borbírálók, valamint maguk a nevezők 19 gazda 36 mintáját ízlelték és értékelték szombaton. Az ötödik borversenyen újításként a 15 vörös- és 21 fehérbor közül egyet-egyet a borverseny„Kiváló Környei Bortermelő” díjjal is elismertek, ezzel – mint az értékelés során elhangzott – azon arany fokozatú gazdákat jutalmazzák hagyományteremtő szándékkal, akik nedűje környei, vagy környékbeli szőlőből készült. Bella Sándor azt is elmondta, hogy bár nőtt a nevezők száma, véleménye szerint még mindig vannak olyan gazdák Környén, akiknek a borversenyen lenne a helyük, s nem feltétlen a szépen csillogó minősítések reményében, hanem azért, mert a szakavatott véleményt, tanácsokat megfontolva valamennyien évről-évre javíthatnak a borok minőségén.

A vörösborok mezőnyében négy arany minősítés született, s bár a legmagasabb pontszámot Somogyi Zoltán érte el (19,26), majd Král János (18,98), a „Kiváló Környei Bortermelő” díjjal Pákozdi Ferencet (18,71) jutalmazták, mert ő az Öreghegyen termett szőlőjéből készítette vegyes fajtájú borát. Rösszer Ottó (18,56) szintén arany minősítést ért el. A bírálók négy mintát ezüst, hatot bronz, míg egyet oklevél fokozatúra minősítettek. A fehérboroknál hajszálon múlt, hogy Král János nyerte el a „Kiváló Környei Bortermelő” elismerést, hiszen ő 19,11, míg Pákozdi Ferenc 19,08 összpontszámmal ért el arany minősítést, s mindkét nedű esetében az Öreghegy volt a termőhely. Szintén arany fokozatú borral dicsekedhet Végh Dezső, Rösszer Ottó, Szőke Pál, Balaskó Mihály, Bella Sándor Ferenc és Jakab Mihály. Öt minta ezüst, hét bronz minősítést, míg egy oklevelet nyert.

orbán-nap_20Az ünnepségen hagyományosan nagy sikert aratott az általános iskola néptánc tagozata legkisebb diákjainak „zörgős kocsija”, a Német Nemzetiségi Dalkör stílszerűen mulatós bordalokkal emelte a program hangulatát, majd a megszokott vendéglátás következett pogácsával, s természetesen pincehideg, zamatos Les-hegyi borral.

borverseny_02borverseny_03 borverseny_04 borverseny_05 orbán-nap orbán-nap_02 orbán-nap_03 orbán-nap_05 orbán-nap_06 orbán-nap_07 orbán-nap_08 orbán-nap_09 orbán-nap_10 orbán-nap_11 orbán-nap_12 orbán-nap_13 orbán-nap_14 orbán-nap_15 orbán-nap_16 orbán-nap_17 orbán-nap_18 orbán-nap_19 orbán-nap_21 orbán-nap_22 orbán-nap_23 orbán-nap_24 orbán-nap_25 orbán-nap_26 orbán-nap_27 orbán-nap_29 orbán-nap_30 orbán-nap_32 orbán-nap_34 orbán-nap_35 orbán-nap_37 orbán-nap_38 orbán-nap_39 orbán-nap_41 orbán-nap_42orbán-nap_43

Megosztás