Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kepala-a-foto-kornyen-keszult-ezt-a-novenyt-meg-kell-semmisiteniA híradásokban egyre többet hallani a selyemfényű puszpángmolyról, amely jelentős károkat okoz a kertkedvelők buxusaiban. Bár csak pár éve figyelték meg a megjelenését hazánkban, máris nagyon elszaporodott, Környén is megjelent – hívta fel figyelmünket egy helybéli, aki először saját kertjében találkozott a kártevővel, a szüreti felvonulás során pedig azzal szembesült, hogy a falu számos helyén fellelhető.

Megfigyelések szerint a puszpángmolynak 3 nemzedéke fejlődik ki egy év alatt, tehát háromszor rajzik ki a lepkéje, így ha meg akarjuk védeni a növényeinket, szinte folyamatosan, kora tavasztól őszig kell permetezni ellene.

A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi. puszmA lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete.

Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. A bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki az kirepülő lepkék.

A kárt a hernyók rágásukkal okozzák: a fiatal hernyók csak hámozgatják a fiatal leveleket, azaz csak egyik oldalról rágják le a levélszövet felszínét, ezek a levelek kisárgulnak. A fejlettebb, nagyobb méretű hernyók már gyors mértékben lerágják a kis leveleket, gyakran a teljes levéllemezt.

Erős fertőzésnél tipikus, hogy csak a csupasz hajtás és levélnyél marad vissza, melyen a lárvák szövedéke is látható zöld ürülékükkel.

dipel20gA pókhálószerű képződmény észlelése esetén, ha kismértékű a fertőzés, akkor első lépésként vegyszeres kezelés javasolt például a DiPel DF fajspecifikus rovarölő szerrel, amely kizárólag hernyókártevők ellen hatékony. A 20 gr-os tasak 10 liter vízhez elegendő. Eredményesen védekezni kizárólag a fiatal hernyók ellen tudunk, melyek kártétele még nem annyira szembetűnő. Amikor a bokrokon már messziről látszik a kártétel, elkéstünk a vegyszeres védekezéssel. Ha már nagyon elterjedt a fertőzés, akkor az elszáradt ágakat, cserjerészeket meg kell semmisíteni, tehát le kell metszeni és elégetni.

kepala-ugyanaz-a-szovegAmikor a fertőzés az egész növényt érinti, tehát látható a levélbarnulás és száradás, akkor sajnos az egészet ki kell vágni, mert a kikelő lepke rendkívül gyorsan továbbfertőzi a környezetet. Környén már van olyan kert, ahol a teljes buxus állományt meg kellett semmisíteni.

 

 

Megosztás