Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező alkotásaiból nyílt kiállítás „Passió” címmel a Háromkirályok Alapítvány szervezésében június 19-én a környei Római Katolikus Plébánián. A – számos más magas rangú elismerés, díj mellett – Magyarország Érdemes Művésze címmel is kitüntetett alkotó 1976 óta több mint 100 önálló fotókiállításon mutatkozott be a nagyérdemű előtt Keszthelytől, Párizson, Rómán, Assisin át Krakkóig, a környei megnyitón egészségi állapota miatt sajnos nem lehetett jelen.

Örülök, hogy elfogadták meghívásunkat, s eljöttek töltekezni ebben az ínséges világban. Kérem, ne vegyék zokon, hogy ínségesnek neveztem világunkat, hiszen bizony az utóbbi bő egy esztendő alatt sokat kellett nélkülöznünk a rokonainkkal együtt töltött minőségi időt, barátainkkal a nagy beszélgetéseket, a színház varázsát, a kiállítások, koncertek élményét, s még hosszan lehetne a sort folytatni. A ma megnyíló kiállítást eredetileg tavaly a nagyböjtre szerveztük, de sajnos az élet felülírta terveinket. A képek, a téma szerencsére azonban nem veszítik aktualitásukat, így kultúrára kiéhezett lelkünk most gyönyörködhet Olasz Ferenc munkáiban – köszöntötte a plébánia udvarán megjelenteket Láng Éva, akitől a vendégek azt is megtudhatták, hogy a művész Zombai Istvánné, Zsuzsa néni gimnazista osztálytársa volt, a tárlat gondolata benne született meg, hogy a környeiek, környékbeliek is megismerkedhessenek a képeivel, értékes gondolataival.

Olasz Ferenc első filmjét Fejfák címmel készítette 1973-ban a reformátustemetők sírjeleiről, első fotókiállítását is abban az évben rendezte a Ferencvárosi Pincetárlatban. Az elmúlt évtizedekben 101 művészeti filmet készített.  Értékmentő feladatának tekinti a népi vallásosság tárgyi emlékeinek bemutatását: Harangtornyok, Famennyezetes templomok, Kiskun madonnák, Kőkrisztus, Üvegképek, Kálvária, Mindenszentek, Tákos…

Hitvallása szerint kincseket örökített meg az elmúlt 50 évben. A könyvjeiben, filmjeiben, fotóin összegyűjtött szakrális emlékek felvillantják kereszténységünk ezer esztendejét a legnyugatibb középkori templomoktól a Felvidék szárnyasoltárain át a legkeletibb reneszánszig, örökre emlékeztetve a többnyire ismeretlen mesterek Isten-dicséretére. Ezek a művészeti emlékek az egyetemes kultúra részei, egy hittel és tehetséggel megáldott nép, a magyarság üzenetét hordozzák. Képei meditációk, melyek a hitről, csöndről, a lélek csöndjéről vallanak.

Olasz Ferenc kiállítása október 31-ig tekinthető meg vasárnaponként 10 és 11 óra között, valamint előzetes telefonos egyeztetés (06/20-592-9393) alapján a hatályos járványügyi korlátozások betartásával a környei Római Katolikus Plébánia épületében.

 

Megosztás