Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Évről-évre népesebb a szüreti menet, és évről-évre egyre többen várják Környe utcáin a megérkezését, ami jelzi, hogy nem volt hiábavaló a sok-sok előkészület, izgalom, szorgoskodás. Az állomásokon idén a hagyományosan műsort adó Szivárvány Táncegyüttes, Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, Német Nemzetiségi Dalkör mellett a Soós Krisztina vezette mazsorett csoport is bemutatkozott, az aprócska lányok csak ámultak a menettáncuk láttán, és hangosan kérdezgették, hogy-hogy nem ejtik le a botot a mosolygós ifjú hölgyek? A válasz pedig érkezett is az anyukától: mert sokat gyakoroltak, s ha nagyok lesztek, ti is megpróbálhatjátok.

De az apróságokat nem csupán a táncok, énekek, a Vértes Express vérpezsdítő muzsikája, a környékből érkező lovas kocsik és lovasok nyűgözték le, többen a menetet felvezető „jendőjkocsinak” is lelkesen integettek.

Közhírré tétetik! Falunk apraja és nagyja! Ha véget ért a szöveg, indulhat a móka! Díszes lesz a vonulásunk, azt én garantálom, főleg, hogy bor is lesz, mire nagyon vágyom – hirdette a kisbíró szeptember 14-én, s bár valóban, borban sem szenvedtek hiányt a megállóhelyeken, azért a menet fő ékességét a színes, díszes népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, fiúk, férfiak, lovasok és lovas kocsik jelentették.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett szüreti menet résztvevői a jó nyolc kilométeres útvonal során hat helyszínen perdültek táncra, fakadtak dalra, s a legtöbb helyen a bőséges és ízletes vendéglátás mellett őszi terményekből készített, a szüret vígasságát idéző kreációk is fogadták a kicsiket, nagyokat. A Bajcsy utca – Régiposta utca kereszteződésének vendéglátói idén is gondoskodtak a szüreti életképről, a tavaly még csak megfáradt kerékpáros bácsi idén kisebb „balesetet” szenvedett, többen meg is próbálták kihúzni a bokrok közül, természetesen sikertelenül…

Az utolsó állomáshoz közeledve sajnos a valóságban is történt baleset, épp a zenekar kocsisának gyűlt meg a baja a lovával, ami egy, az út szélén szabályosan parkoló autónak rohant, de szerencsére senki sem sérült meg. Így, zenekar híján a Patak utcában rögtönöztek a szervezők, a technikának köszönhetően végül ott is táncra perdültek a mazsorettek, szivárványos és hagyományőrző táncosok, hogy megköszönjék a szíves vendéglátást.

Tirhold Kármen elnök a történtek kapcsán sajnálatát fejezte ki a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében a baleset érintettje részére, s hozzátette: nagy öröm és megnyugvás, hogy nem történt személyi sérülés. Abban is bízik, hogy a hatóság szakszerű intézkedésének köszönhetően az okozott kárt megtéríti a vétkes kocsis. Az elnök hangsúlyozta: 10 éve szervezik a felvonulást, és az ideit már a kezdetén is egy sajnálatos esemény árnyékolta be, amikor valaki felgyújtotta a szüreti szalmabábot. Az egy évtized alatt soha nem történt baleset sem, de a jövőben feltétlenül átértékelik a szüreti felvonulás biztonsági feltételeit.

 

Megosztás