Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

5kornyebanya1991, a Hősi Emlékmű elkészülte óta Környebányán az ünnepségeik, megemlékezéseik kezdetét harangszó jelzi, ám augusztus 19-én már a harangszó felcsendülése előtt a Tatabányai Bányász Mazsorett Csoport menettánca adta mindenki tudtára, hogy hamarosan kezdődik az ünnepi esemény.

Szent István és az új kenyér ünnepére nem csupán helyből és Környéről érkeztek vendégek, de hagyományosan Vértessomló és Várgesztes nyugdíjas bányászainak képviselői is megtisztelték a rendezvényt.

10kornyebanyaSvétecz László önkormányzati képviselő köszöntőjében elhangzott: az idei esztendő több szempontból is ünnepi a környebányaiak számára, hiszen 20 éves jubileumát ünnepli az Erdei Iskola, 15 éves a Millenniumi Park, a Hősi Emlékművet övező téren pedig 24. alkalommal tisztelegnek Szent István előtt. Mint mondta, sajnos sokan már nem lehetnek velük azok közül, akik annak idején tevékenyen részt vettek a tér, a környezet kialakításában, így az ő emlékük előtt is fejet hajtott.

Az idei esztendőben is szorgos kezek dolgoztak azért, hogy ez a kis tér méltó, ünnepi díszbe öltözhessen. Ez, a teremtő munka is segít, erősít minket abban az érzésben, hogy a közösen végrehajtott feladat teszi szebbé, 18kornyebanyaértékesebbé hazánkat, szülőföldünket. Hiszen a folyamatos építkezés, munkavégzés alakítja az általunk lakott tájat virágzó vidékké – kapcsolódott a képviselő gondolataihoz ünnepi beszédében Beke László. A polgármester a környebányaiak összefogása, segítő értékteremtése kapcsán így fogalmazott: Szent István királyunk életével arra is tanított minket, hogy legfőképpen saját magunkban, az általunk elvégzett munkában bízhatunk. Ez lehet az, amely garanciát nyújt arra, hogy országunk a legnehezebb történelmi idők viharait is túlélve fennmaradhatott. Kívánom, hogy ez a gondolat és ez a szellemiség a jövőben is erősen legyen jelen itt Környebányán és tegye még erősebbé, még szebbé ezt a településrészt.

13kornyebanyaA múltat idéző és a jelent is méltató gondolatok után környebányai gyerekek, fiatalok, felnőttek nyújtották át az ünnep tiszteletére összeállított csokrukat versekből, dalokból, Bozó Kucskár Anikó felkészítésében és Bolemányi Magdolna citeramuzsikájával színesítve, majd a jelenlévők a Hősi Emlékműnél helyezték el a kegyelet virágait.

Az ünnepség a húsz esztendős Erdei Iskolában folytatódott, ahol az ifjú mazsorett hölgyek táncos produkcióikkal, Szilbereki Katalin és Horváth Marika népszerű slágerekkel, dalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, este pedig Balaskó István húzta a talpalávalót.

Megosztás