Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

44mártonnapA Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete megalakulásának 20. évfordulója és a Márton nap alkalmából szervezett kórustalálkozót szombaton a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, valamint az ünnepelt civil szervezet a Művelődési Házban. A baráti kört 1994-ben 48-an, többnyire a Német Nemzetiségi Dalkör tagjai alapították.

A szervezet 1998 óta rendszeres házigazdája a „Pünkösdi vigasságok” elnevezésű zenés, műsoros májfadöntéseknek. A farsangi időszakot is mindig együtt ünneplik a környei németek, s ők hívták életre 2004-ben a Márton napi dalos-találkozót is.

5mártonnapEz az egyesület községünk hagyományőrzésének egyik alapköve, nélkülük nem lenne olyan színes a falu kulturális élete, mint amilyennek most látjuk – köszöntötte Beke László az ünnepelt szervezetet, s nyújtotta át Wéber István elnök részére az önkormányzat ajándékát. A polgármester köszönetét fejezte ki a közösségért végzett értékes és értékteremtő munkájukért, s azt kívánta, hogy a fiatalok soraiból legyenek követőik, hogy utódaink a 100 esztendős jubileumi évfordulót is megünnepelhessék.

7mártonnap„A barátok nem is annyira harmóniában, mint inkább melódiában élnek.” – olvasható a mottó azon az emléktárgyon, melyet Stamler Dezsőnének nyújtott a polgármester, jelképezve, hogy a baráti kör két évtizeddel ezelőtti megalapítása zömmel a dalkör tagjainak köszönhető.

Az önzetlensége, adakozása, jószívűsége révén legendássá vált Szent Mártonhoz kapcsolódó program tavaly jubilált Környén, tehát idén már 11. alkalommal várta a fellépő dalos, táncos csoportokat.

11mártonnapA mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás kötődik, a gyerekek általában lampionos felvonulásokat tartanak, így természetes hogy az 1999-ben alakult Német Hagyományőrző Gyermekcsoport Krállné Mózer Nikoletta és Könyvesné Beutl Anita felkészítésében is apró lampionokkal érkezett a színpadra, s zsebelte be bájos hagyományőrző előadása végén a szeretetteljes mosolyokkal kísért hatalmas tapsot.

20mártonnapHasonló közönségsikert arattak az általános iskola néptáncos diákjai, akik pörgős stern polkával léptek színre, majd következett a szintén születésnapos Felsőgallai Dalkör. A dalkör októberben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, vezetőjük 28 esztendeje Saltzer Géza karnagy.

27mártonnapA folytatásban ismét a tánc vette át a főszerepet, s egy olyan újabb környei csoport, amely a remények szerint évek múltán szintén szép születésnapokat ünnepelhet. A Kirner Schwungtanzgruppe 2013 szeptemberében alakult, tagjaik amatőrök, viszont nagyon lelkesek, s a hagyományőrzést szívügyüknek tekintik. A csoport hétfőnként este 7 órától próbál a Művelődési Házban és szeretettel vár minden csatlakozni vágyót.

33mártonnapRégi barátként érkezett Környére, a Márton napi ünnepségre a Várgesztesi Német Nemzetiségi Dalkör, s a Hartdégen Sándorné vezette énekkar ezúttal is remek hangulatot teremtett. A dalkör 1991-ben alakult, a helyi hagyományok, dalok, valamint a nyelvjárás megőrzését tűzte ki célul. Évente 20-25 fellépésük van, s csaknem kétszáz dalt gyűjtöttek össze. Ezekből nyújtottak át – hagyományosan hatalmas sikerrel – egy csokrot a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete által szervezett rendezvényen.

39mártonnapA baráti kör magját adó Német Nemzetiségi Dalkör régi, környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi ünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar ezúttal is hajnalig húzta a talpalávalót.

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesületét 1994-ben 48-an alapították, 11-en ma is aktív tagok, az évek során sajnos 19-en már elhunytak. Az alakuló kör ügyintézői teendőit Menoniné Pillmann Teréz látta el, aki a későbbiekben elnökhelyettesként munkálkodott. Az elnöki tisztséget 2010-ig Wiszt Ferenc töltötte be, a poszton Wéber István váltotta.

A baráti kör élő alapító tagjai:
Andorné Rizing Mária
Bogár Ferenc
Bogár Ferencné
Eck Józsefné
Encz Jánosné
Fábián Józsefné
Fegyveres Józsefné
Golda András
Golda Andrásné
Hruby Zoltánné
Lincmaier István
Lincmayer János
Lincmayer Jánosné
Menoniné Pillman Teréz
Mészáros Pál
Mészáros Pálné
Pammer Lajosné
Süli Lászlóné
Stamler Dezső
Stamler Dezsőné
Szőgyényi Zoltán
Szőgyényi Zoltánné
Tirhold Józsefné
Varga István
Varga Istvánné
Wéber János
Wéber István
Wind Károlyné
Wiszt Ferenc

csoport4mártonnap 6mártonnap 8mártonnap 10mártonnap 12mártonnap 13mártonnap 14mártonnap 15mártonnap 16mártonnap 17mártonnap 18mártonnap 19mártonnap 21mártonnap 22mártonnap 23mártonnap 24mártonnap 25mártonnap 26mártonnap 28mártonnap 29mártonnap 30mártonnap 31mártonnap 32mártonnap 34mártonnap 35mártonnap 36mártonnap 37mártonnap 38mártonnap 40mártonnap 41mártonnap 42mártonnap 43mártonnap 44mártonnap

Megosztás