Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az a dolgom, hogy hidat építsek, és, hogy ennek a hídnak a pilléreibe beleépítsek mindent, amit a múltból a jövőbe érdemes átvinni – ezzel a Wass Albert idézettel köszöntötte a megjelenteket Tirhold Kármen a Művelődési Házban november 23-án. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke az idén 25 esztendős baráti kör jubileuma alkalmából elmondta: most egy 25 éve lerakott pillérre tekintünk vissza. A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete 1994-ben többnyire a dalkör tagjaiból alakult. A cél az volt, hogy együtt idézhessék fel a régmúlt emlékeit és őrizhessék meg a nemzetiségi szokásokat. Ők hívtak életre több, ma már hagyományos környei programot, így például a Márton Napi Dalostalálkozót is, amely az egyik legfontosabb színtere a hagyományőrző munkának. 

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása! – idézte Morus Tamást az elnök, és ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Márton Napi Dalostalálkozót, amellyel a baráti kör jubileumát is köszöntötték a fellépők.

A két órás műsorban színpadra lépett a Szivárvány Táncegyüttes, a Várgesztesi Dalkör, a Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport, az Alsógallai Német Nemzetiségi Énekkar, a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, a Környei Német Nemzetiségi Dalkör és a Kirner Schwing Tanzgruppe.

A találkozón Wiszt Ferenc egykori és Wéber István jelenlegi vezetőnek emléklapot adott át az önkormányzat nevében Vadász Éva, a Kulturális-, Oktatási-, Sport és Nemzeti Bizottság elnöke, valamint Tirhold Kármen. A baráti kör vezetője számára duplán emlékezetes lesz ez a jubileum, hiszen testvérét köszönthette házasságkötésének ötvenedik évfordulója alkalmából. Erl Péter és felesége Wéber Magdolna aranylakodalmukat ünneplik az idén.

Megosztás