Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Megannyi szentjánosbogárnak tűntek a kis vackorosok, szüleik és nagyszüleik november 8-án este az intézmény Márton-napi lámpás felvonulásán, melyet már harmadik alkalommal rendezett meg a szülői szervezet és az óvodai közösség. Hagyománnyá vált már, hogy november 11-éhez kapcsolódóan a Vackor Óvoda és Bölcsőde apróságai ebben az időszakban megismerkednek Márton legendájával, és lámpásokat, libás figurákat készítenek, libás dalokat, mondókákat tanulnak. Idén a visszajelzések szerint több mint 320 résztevő volt jelen a neves programon.

Az óvoda előtti téren gyülekezők sokasága, és az intézményben egyre csak szaporodó finomságok igazolták, hogy  a három esztendeje megfogalmazott hagyományteremtő, kiváló gondolat remek táptalajra hullott.

A kicsiket, szülőket, nagyszülőket Pekár Zita intézményvezető köszöntötte, majd Troll Krisztina intézményvezető-helyettes idézte fel Szent Márton alakját, aki 15 esztendősen, édesapja kívánságára lépett be a római hadseregbe, s katonaként is a jószívűségéről, adakozásáról vált híressé. Szerették volna püspökké választani, de ő elbújt előlük a liba ólba, az állatok azonban elárulták gágogásukkal, s amikor az emberek elé lépett, fénysugár ragyogott a homlokán. Így lett Tours püspöke, később pedig szentté is avatták.

Ti, az óvodások a jószívű lovas katonára emlékeztek, mint a felebaráti szeretet szimbólumára, ezért ünnepelünk a fény, a melegség, az egymás iránti szeretet jegyében – fogalmazott a mesélő, mielőtt elindult a kígyózó, lámpásokkal megvilágított menet. Ezt követően a Vackor induló és néhány libás nóta indította útjára „libasorban” a szeretet fényeit. A felvonulók a szökőkútnál pár libás ének és játék idejére megszusszantak, majd a tóparti sétányon ismét az óvoda parkolója felé vették az irányt, ahol addigra szorgos kezek már előkészítették a gazdag, ízletes vendéglátást teával és természetesen libazsíros kenyérrel, hiszen „aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.”

Az időjóslással kapcsolatban is sok mende-monda, népi hiedelem járja körül Szent Márton ünnepét.

„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusit jelzi előre.  A néphit szerint a Márton-napi eső után rendszerint fagy, majd szárazság következik, s hogy az őszi időjárás a bor minőségére is hatással van: „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

A szervezők ezúton mondanak mindenkinek köszönetet, akik munkájukkal, segítségükkel hozzájárultak a harmadik Márton-napi felvonulás megrendezéséhez, és egyre növekvő sikeréhez, köszönet a Krajcsi Fotónak a képekért!

 

Megosztás