Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

7martonnapHárom környei fiatal tett idén német nyelvből sikeres középfokú nyelvvizsgát, a szombati Márton napi ünnepségen őket is jutalmazta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke. A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete 2004 óta emlékezik meg minden esztendőben Szent Mártonról, akinek legendáját elsősorban a németajkú településeken őrzik önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről.

A tizenharmadik Márton napi hagyományőrző találkozó kezdetén Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, s 2martonnapidézte fel a 316-ban, a mai Szombathely területén született Szent Márton alakját. Szent Mártont a következő történet tette világhírűvé: egy téli este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Márton saját köpenyét kettévágta kardjával, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe idén pályázatot hirdetett azon tanulói jogviszonnyal rendelkező környei fiatalok számára, akik sikeresen tettek német nyelvből középfokú nyelvvizsgát. A pályázat feltételeinek hárman feleltek meg, Lengyel Boglárka, Pribéli Levente és Tóth Pál. A hagyományőrző csoportok színre lépése előtt őket részesítette jutalomban az elnök, azt is hozzátéve, hogy reményei szerint jövőre még több fiatalnak gratulálhat.

10martonnapMárton napjához kapcsolódónak számos helyen a legkisebbek többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport is apró mécsesek fényeinél lépett a színpadra Krállné Mózer Nikoletta felkészítésében, s bár az apróságok léptei olykor bizonytalanná váltak, s kérdő tekintettel, mosolyogva keresték párjukat, integettek szüleiknek, nagyszüleiknek, bájos hagyományőrző előadásuk méltán érdemelt vastapsot.

A „kicsivel” nagyobb környei gyerekek, a László Márta vezetésével működő, magyar és nemzetiségi táncokkal, hagyományokkal egyaránt foglalkozó, az évkör jeles napjait folyamatosan megünneplő Szivárvány 26martonnapTáncegyüttes is ütemes tapsra sarkallta vendégeket, s a jó hangulatot tovább fokozta az 1990-től működő Alsógallai Dalkör, amely a Magyarországi Német Nemzetiségi Énekkarok Országos Minősítő Találkozóján három alkalommal is arany minősítést ért el.

A szári tánccsoport 1998 októberében alakult, s Környén is igazolták, hogy céljuk a mai napig változatlan, s fellépéseik során szinte kirúgják a ház oldalát, úgy adnak ízelítőt a híres szári jókedvből, az örökbe kapott sváb kultúrából.

Régi barátként, immár harmadik alkalommal érkezett a Márton napi ünnepségre a Várgesztesi Német Nemzetiségi Dalkör, s a Hartdégen Sándorné vezette énekkar ezúttal is remek hangulatot teremtett. A dalkör 1991-ben alakult, a helyi hagyományok, dalok, valamint a nyelvjárás megőrzését tűzte ki célul. Évente 20-25 fellépésük van, s csaknem kétszáz dalt gyűjtöttek össze. 52martonnapEzekből nyújtottak át – hagyományosan hatalmas sikerrel – egy csokrot, egy másik, pezsgőkből összeállított kíséretében a házigazdáknak és vendégeknek.

A színpadi programok sorát a környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely régi környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi ünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót.

64martonnapA rendezvényen Wéber István, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke 50. házassági évfordulója alkalmából három házaspárt is köszöntött: személyesen Erdei Józsefet és feleségét, valamint távollétében Balaskó Mihályt és feleségét, illetve Erl Jánost és feleségét.

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete ezúton fejezi ki köszönetét a rendezvényhez nyújtott támogatásért a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, Sándor Jánosnak, az egyesület tagjainak, valamint mindazoknak, akik adójuk 1%-át az egyesület részére ajánlották fel.

Megosztás