Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

12márton2004 óta emlékezik meg a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete Szent Mártonról, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik legendáját önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről. Az egyesület, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe tehát már tizenkettedik alkalommal szervezett Márton napi hagyományőrző találkozót szombaton a környei Művelődési Házban.

2mártonA mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás is kötődik. Ezekből szemezgetett a rendezvény résztvevőit köszöntve Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke: Márton napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ szavunk is. „A bornak Márton a bírója“- tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert.

8mártonA gyerekek ilyenkor többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a jelenleg 21 apró óvodást számláló Német Hagyományőrző Gyermekcsoport fiúcskái, lánykái is apró mécsesek fényeinél léptek a színpadra Krállné Mózer Nikoletta és Könyvesné Beutl Anita felkészítésében, s arattak bájos előadásukkal hatalmas sikert és zsebeltek be mosolyt, kacagást, vastapsot.

27mártonŐket követte a Hartmann Károlyné vezette Dunaszentmiklósi Hagyományőrző Dalkör, amely az évek folyamán nem csak a megyében, de az ország más részein is hírnévre, ismertségre tett szert. A kórus a 2002-es országos minősítő hangversenyen kitüntetéses arany minősítést szerzett, abból az alkalomból jelent meg első CD-jük.

32mártonA Vértessomlói Német Nemzetiségi Népdalkör is színesítette a programot, vezetőjük, Hartdégen Józsefné dalos csokruk átadása előtt ajándékkal, és így kedveskedett a házigazdáknak: az üveg nem bort, hanem pálinkát rejt, hiszen a környei borokkal nem tudnának versengeni… A somlói dalkör Hartdégen Attila harmonika kíséretével vastapsos sikert aratott, igazolva, hogy méltán értek el a kétévenkénti minősítőkön négy alkalommal is arany minősítést.

A színpadi programok sorát a Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely régi, környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi 45mártonünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót.

A rendezvényen Wéber István, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke 50. házassági évfordulója alkalmából köszöntötte a Golda házaspárt. 50mártonA virágcsokrot Golda András vette át, mivel betegsége miatt nem lehetett jelen a jubiláló pár hölgy tagja, Becker Magdolna. Az ő számára távolból kívánt mielőbbi jobbulást, gyógyulást az egyesület valamennyi tagja nevében az elnök.

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete ezúton fejezi ki köszönetét a rendezvényhez nyújtott támogatásért Környe Község Önkormányzatának, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, a Kulman Kft.-nek, Sármány Zoltán mezőgazdasági vállalkozónak, Sándor Jánosnak, illetve mindazoknak, akik adójuk 1%-át az egyesület részére ajánlották fel.

1márton2márton 3márton 5márton 6márton 7márton 9márton 10márton 11márton 13márton 14márton 15márton 16márton 17márton 18márton 19márton 20márton 21márton 22márton 23márton 24márton 25márton 26márton 28márton 29márton 30márton 31márton 33márton 34márton 35márton 36márton 37márton 38márton 39márton 40márton 41márton 42márton 43márton 44márton 46márton 47márton 48márton49márton

Megosztás