Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2004 óta emlékezik meg a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete Szent Mártonról, akinek a faluban is őrzik legendáját önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről. Az egyesület, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe tehát már tizennegyedik alkalommal szervezett Márton napi hagyományőrző találkozót szombaton a Művelődési Házban.

A legenda szerint Márton 18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta palástját egy didergő koldusnak. Nem sokkal ezután Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget, és misszionárius lett. 371-ben a Loire menti Tours püspökévé választották. A hiedelem úgy tartja, hogy Márton alázatból a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így „kénytelen volt” elvállalni a püspökséget. Időszámításunk után 397-ben hunyt el, s halála után váratlanul igen népszerűvé vált: ő az első keresztény szent, aki nem mártírként emelkedett az oltárokra. A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás is kötődik. Ezekből is szemezgetett a rendezvény résztvevőit köszöntve Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke: Márton napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, s ezekben a környei Márton napi rendezvény sem szűkölködött.

A gyerekek ilyenkor többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport fiúcskái, lánykái is apró mécsesek fényeinél léptek a színpadra Krállné Mózer Nikoletta felkészítésében, s arattak bájos előadásukkal hatalmas sikert és zsebeltek be mosolyt, kacagást, vastapsot.

Őket követte Újszászi Gábor harmonika kíséretével a 15 tagot számláló Vértestolnai dalkör, melynek tagjai a dalolás szeretete mellett a generációk közötti együttműködést, és az összetartozás érzését is szeretné megosztani a fiatalabb nemzedékkel.

A László Márta vezetésével lassan negyedszázada működő, magyar és nemzetiségi táncokkal, hagyományokkal egyaránt foglalkozó, az évkör jeles napjait folyamatosan megünneplő Szivárvány Táncegyüttes két csoportja is fergeteges sikert aratott, majd rövid szünet következett a színpadi produkciók sorában.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe idén is pályázatot hirdetett azon tanulói jogviszonnyal rendelkező környei fiatalok számára, akik sikeresen tettek német nyelvből középfokú nyelvvizsgát. A pályázat feltételeinek ketten feleltek meg, Mucsi Dalma és Beke Gábor. A Szivárvány táncegyüttes műsorát követően őket részesítette jutalomban az elnök, azt is hozzátéve, hogy reményei szerint jövőre még több fiatalnak gratulálhat.

A programot a Rittlingné Putz Éva vezette csolnoki Wagenhoffer női kórus is színesítette. A háromszor is arany minősítést szerző hölgyek vallják, hogy a régi népdalok megmentése nem csak hagyományápolás, hanem az ősöktől örökölt nyelv ápolása is.

Hasonló cél vezérli a Máriahalomról érkezett énekkart is, népdalrepertoárjuk nagy része eredeti kirwai/máriahalmi  gyűjtésből származik. Az 1999-ben alakult énekkar a dalok jelentős hányadát olyan egykori, idősebb kórustagoktól tanulta, akik sajnos ma már nem lehetnek velük.

A rendezvényen Wéber István, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke és Kerecsényi József elnökhelyettes 50. házassági évfordulója alkalmából három házaspárt is köszöntött: személyesen Drexler Istvánt és feleségét, valamint Borbély Jánost és feleségét, távollétében Drexler Jánost és feleségét. A kedves gesztust követően az elnök a színpadi dekorációk kapcsán humorosan megjegyezte, hogy a környei legények milyen tökösek, hiszen a nagyobb, a faragás előtt még 63,5 kilót nyomó tök a faluban termett, míg a kisebb, az 53 kilós Tarjánban.

A színpadi programok sorát a környei Német Nemzetiségi Dalkör zárta. A dalkör jövő áprilisban ünnepli 25 éves fennállását, s azzal is büszkélkedhetnek, hogy a közelmúltban újabb arany minősítéssel gazdagodtak. Goór Józsefné dalkörvezető harmonikakíséretével régi környei dalok csendültek fel, majd következett a vendéglátás, végül pedig a táncos vígasság a Schwowischi Buam vérpezsdítő muzsikájára.

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete ezúton fejezi ki köszönetét a rendezvényhez nyújtott támogatásért a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, a finom süteményeket elkészítő asszonyoknak, Sándor Jánosnak, illetve mindazoknak, akik adójuk 1%-át az egyesület részére ajánlották fel.

Megosztás