Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

mária-menet14Mint minden évben, vasárnap a hőség ellenére is sokan keresték fel a Mária kegyhelyet, amely szinte észrevétlenül húzódik meg a várgesztesi nagyrét felé vezető út mellett. Bár eredetéről keveset tudni, annyi bizonyos, hogy azt jóval a második világháború előtt építették a meredek domboldalon lévő kis sziklabarlangban, ahová 1921-ben fehérlovas szekér vitte fel Szűz Mária szobrát. Mária helyi tiszteletét azóta őrzik a település lakói, vasárnap környeiek is velük imádkoztak.

Vasárnaponként, a litániát követően odajártak a falu lakói elmélkedni egészen az ötvenes évekig, amikor ismeretlenek feldúlták a területet, majd Hartdégen Ignác és neje 2002-ben határozta el, hogy helyrehozzák a rombolás nyomait, s a rendezés során elkészítették azt a 116 tagból álló lépcsősort, amely a barlanghoz vezet, végül elkészült a helyet védő rács is.

A faluban hagyomány, hogy a július 14-ét követő vasárnapon a hívek felkeresik az emlékhelyet, mint tették ezt 19-én is, amikor mintegy másfél százan keltek útra a templomtól. Ma már nemcsak a gesztesiek, hanem a vértessomlóiak, környeiek, tatabányaiak is együtt imádkoznak a várhoz vezető úton Jézus Anyjához, Szűz Máriához.

A kegyhelynél Bedy Sándor plébános mondott hálaadó imát, a közös elmélkedést pedig a település német kultúregyesületének dalköre és Kiss József diakónus tette emlékezetesebbé.

Megosztás