Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

trükkösA Tatabányai Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el egy 86 éves tatabányai lakos  bejelentése alapján ismeretlen tettes ellen, aki március 3-án dél körül egy helyi tömblakásba becsengetve az E-on munkatársának adta ki magát és a sértettel közölte, hogy túlfizetése van és ezt az összeget hozta vissza részére, de csak 20.000 forintos van nála és 10.000 forintot vissza kellene adnia.

A tolvaj a gyanútlan idős nő figyelmetlenségét kihasználva megtakarított pénzét eltulajdonította.

A trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket. Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, sok közöttük a nő, illetve olyan csoportok, amelyeknek egy vagy több női tagja is van. Jellemző módszer például, amikor az elkövető vizet kér, pénzt vagy segélyt hozott, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánl, vagy eladni kíván valamit. A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.), rendőrnek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába/házába. Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.

További ismert „trükkök”:

●         Bádogos, redőnyös, köszörűs, késélező, nyílászáró cserélő, háztól vásárló személyek

●         „Unokás” csalás

●         Balesetet szenvedett, bajba jutott személy

Megelőzési tippek, tanácsok:

●         A kertkaput, lakásajtót mindig zárja kulcsra, akkor is, ha otthon tartózkodik!

●         Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást!

●         Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! (bizonytalan eredetű áruk, hamisított termékek, jótállás, garancia hiánya, a valós értéknél jóval magasabb ár stb.)

●         Idegen személyeket soha ne engedjen be otthonába! Ha mégis beengedi, egy pillanatra se hagyja magára a lakásban!

●         Ne váltson fel nagycímletű bankjegyet idegeneknek!

●         Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége!

●         Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, az értékekeit soha ne hagyja elől!

●         Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek (telefonon sem)!

●         A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakor arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!

Abban az esetben, ha igazolványukat mégsem mutatják meg, meg kell kérni őket arra, hogy igazolják magukat, ha a felszólításnak nem tesznek eleget nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba!

●         A közüzemű szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénzt személyesen nem hoznak, és nem is kérnek!

 

Megosztás