Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hagyományosan az Adventi koszorú első izzójának bekapcsolásával egy időben gyúltak ki Környe ünnepi fényei vasárnap este. Községünkben ezúttal is közösen kezdtük meg Advent első vasárnapján a felkészülést a szeretet ünnepére az évről-évre szebbé váló katolikus templomban.

Szakálné Gaál Monika előadásában csendült fel pontosan 16 órakor vasárnap az Ave Maria a zsúfolásig megtelt környei katolikus templomban, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket. Advent időszakában a keresztények célja, hogy még közelebb kerüljenek Jézus tanításához. Modern, rohanó életünkben a szívünk, lelkünk mélyén mi is várakozunk valamire, valakire. Ez a négy hét a „szent várakozás” időszaka… Az adventi misztériumnak, amelynek középpontjában a kis Jézus születése, illetve általánosságban a megszületés és az újjászületés áll, minden perce, minden mozzanata a hitről, a reményről, az örömről és a szeretetről szól – fogalmazott, majd Juhász Gyula „Karácsony felé” című versével hívott mindenkit a „szent várakozásra”.

A költeményhez kapcsolódva Szemeti Ferenc református lelkész köszöntőjét így zárta: legyünk jók valóban, ahogy a versből hallottuk, s ne csak három napig, s ne csak decemberben, hanem életünk minden napján, amíg tart a ma! Ehhez segítsen a mindenható Isten!

Beke László polgármester ünnepi beszédében az adventi készülődés méltó helyszínéről elmondta: 1746-ban az ide érkező németek megépítették templomukat, melynek első emlékei a kegykápolna a tabernákulummal, a nepomuki Szent János szobor, a keresztelő kút, és a templom előterében lévő egyetlen fadarabból kifaragott kereszt. Mindezek az őslakosok szépérzékét, szorgalmát mutatják, azt a szorgalmat, melyet a hétköznapokon túl az ünnepeken és az arra való felkészülésükben is jellemezte őket. A polgármester karácsony üzenetéről így fogalmazott: még ha nem is világos mindenki számára egyértelműen, akkor is szelíd, nyugodt érzés, valami, manapság sajnos már egészen ritka dolog, a szeretet árad belőle. Zárásul azt kívánta, hogy az adventi várakozást ebben az évben is karácsony szeretetben teljes beteljesülése kövesse mindenki számára otthon a családban, a barátok között, s az élet minden területén.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Három Királyok Alapítvány közös ünnepi rendezvényét a templomban a Német Dalkör, az általános iskola énekkara, a Vackor Óvoda kamarakórusának műsora varázsolta meghittebbé, majd a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt. A templomtéren – már szintén hagyományosan – karácsonyi vásár, a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta, s a gyerkőcök örömére a Télapó is megérkezett, aki apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat.

Az ünnepi készülődés december 1-én, csütörtökön folytatódik Környén, amikor délután 5 órától az általános iskola Adventi estjére várják a falu lakóit a művelődési házban. Advent második hétvégéjén, december 3-án délután két órától hagyományosan a művelődési házban készítik el kicsik és nagyok a falu karácsonyfájának díszeit, majd öltöztetik velük ünnepi díszbe az épület előtt felállított fenyőfát.

 

Megosztás