Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

influenza-elleni-oltásKözeleg a 2014/2015. évi influenza szezon. A gyermek és felnőtt háziorvosoknál biztosítottak a védőoltások. Komárom-Esztergom megyében a 2014/2015. évi influenza szezonban az előző évekhez hasonlóan 39.000 adag térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a rizikócsoportba tartozó felnőttek körében, valamint 150 adag áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozó gyermekek részére.
A védőoltás az alábbi csoportok tagjai számára ingyenes:

 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek
 • súlyos elhízás vagy ideg-izom betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget)
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is)
 • krónikus máj- és vesebetegek
 • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes
 • terhesek a terhességi héttől függetlenül
 • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik
 • rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek
 • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül
 • egészségügyi dolgozók, (beleértve a védőnőket is)
 • ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében kötelező felajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. Védőoltásban részesíthetők a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltásokat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokon keresztül szervezik.

influenza-oltásKomárom-Esztergom megyében a 2014/2015. évi influenza szezonban az előző évekhez hasonlóan 39.000 adag térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a rizikócsoportba tartozó felnőttek körében, valamint 150 adag áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozó gyermekek részére.
A megyében az influenza szezon ideje alatt 41 kijelölt háziorvos jelenti hetente a járási népegészségügyi intézeteknek az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók számát. Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, a folyamatos védettség fenntartása érdekében érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt, és kiváltható oltóanyag beadatását.

influenzaA járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket. A folyamatos védettség fenntartásához minden évben újra oltás szükséges. Az influenzaszerű megbetegedések általában december hónaptól kezdődően jelentkeznek nagyobb számban és csúcsát január – február – március hónapban éri el. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, az oltás már novembertől kérhető a háziorvosoktól. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján még a járvány kezdetekor beadott védőoltás is hatásos. Ha a szülők közösségbe még nem járó kisgyermeküket nem akarják kitenni az oltás fájdalmának valamennyi családtag beoltásával biztosíthatják az influenza megbetegedés elleni védelmet gyermeküknek. Az oltóanyag influenza megbetegedést nem okozhat, mivel nem tartalmaz élő vírust.

Megosztás