Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Bár a világjárvány miatt nem a katolikus templomban, hanem az óvodatéren kezdték meg a környeiek és idelátogatók Advent első vasárnapján a közös felkészülést az ünnepre, a szemerkélő esőben is zsúfolásig megtelt a tér. A megjelenteket a katolikus plébánia, a református gyülekezet és az önkormányzat nevében Beke László polgármester köszöntötte, aki a mindennapjainkat lassan két esztendeje átszövő pandémia kapcsán így fogalmazott: próbáljunk meg ne veszteségként gondolni erre a változásra, próbáljuk a hátrányosnak érzett dolgot az előnyünkre fordítani, hogy elcsendesedve jobban felkészülhessünk karácsonyra.

Hiszen az advent, az egyházi újév kezdete, a várakozás időszaka, amikor is a keresztények az előttünk álló négy hét alatt lépésről – lépésre készülnek a Megváltó születésének ünnepére. A polgármester, mielőtt lángra lobbantotta az adventi koszorú első gyertyáját, mindenki számára azt kívánta, hogy az adventi várakozást ebben az évben is karácsony szeretetben teljes beteljesülése kövesse otthon a családban és életünk minden területén.Akarva, akaratlanul is mindenki tudja, hogy most kezdődik az adventi időszak. A kérdés az, hogy mire kapjuk? – tette fel a kérdést Nagy Péter tiszteletes, a választ így fogalmazva meg: Arra, hogy igyekezzünk letenni mindazt, amire éppen nincs szükségünk, hogy igyekezzünk megszabadulni a nehéz terhektől, nyomasztó feladatoktól, hogy Isten előtt elcsendesedhessünk, és hogy Ő irányt mutasson, célt adjon nekünk, feltölthessen minket az Ő Lelke által. Kívánom, hogy ebben az adventi időszakban merjünk Isten elé járulni, aki a legnagyobb ajándékát adta minden ember számára az Ő fiában, Jézus Krisztusban, aki valóban meg tud szabadítani a terheinktől, a nyomasztó feladatainktól, és fel tud tölteni az Ő lelke által.

Az adventi időszak mindig felhívja a figyelmünket, hogy rázódjunk fel. A virrasztásra hív minket. Sokszor eltűnik az Advent bensőségessége, amire meghív minket ez a virrasztás. Az, hogy odafigyeljünk Istenre, hogy kit várunk, kiért virrasztunk, és kit szeretnénk vendégül látni a szívünkben, a családunkban. Nem mást, mint az Úr Jézust, aki eljön hozzánk karácsonykor. Ez a négy gyertya jelzi a Karácsonyt, és minél több ég a koszorúnkon, annál közelebb érezzük magunkat a Karácsony melegéhez – fogalmazta meg Advent üzenetét Visnyei László plébános.

Mivel a járvány miatt az Idősek Karácsonya is elmarad, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága hagyományos év végi elismeréseit november 28-án adta át Vadász Éva elnök. A községi rendezvényeken való részvételéért elismerésben részesült a Szivárvány Táncegyüttes és a Német Nemzetiségi Dalkör. Az idén 10 esztendős Nő Klub megálmodója, motorja, Németh Lajosné, és a klub is elismerést vehetett át. Öt esztendeje vezeti szívvel lélekkel, és alkot a színjátszó gyerekekkel fantasztikus produkciókat Dallos Zoltán, ő, és a KaDarKölykök társulata is elismerésben részesült.

A bizottság tíz polgárőr, illetve önkéntes tűzoltó, Bakó Lili, Rózsa Máté, Murcsik Zsolt, Holló Martin, Popovics Milán, Nagy Miksa, Eőri Balázs, Olsovszky Árpád, Menoni Dominik és Varga Bendegúz számára fejezte ki köszönetét a településért végzett munkájuk elismeréseként. Ez év március 15-én az ünnepi műsort felvételről láthatta a közönség az akkor még hetedik, most már nyolcadik évfolyam előadásában. A testület számukra, és felkészítőik, Ráczné Wiszt Vilma és Takács Karolina részére is kifejezte köszönetét az igazán színvonalas műsorért.

A Mazsorett Európa Bajnokságon elért Európa Bajnoki címéért Bognár Lilla Viktória és Rajcsány Gréta, a Városi Úszó Diákolimpián elért teljesítményéért Veilandics Vendel, Sternhardt Dalma és Sternhardt Réka, a vízilabda sportban elért kiváló teljesítményéért Borbély Sándor, a kajak-kenu sportban nyújtott teljesítményéért Bublovics István, a Hebe országos olvasási versenyen elért első helyezéséért Kubinger Borbála részesült elismerésben.

A községi rendezvényeken való közreműködéséért a bizottság elismerését fejezte ki Auer Róbert Csaba, Buda Péter, Domán Dóra, Kószás Viktor, Krupánszki Ramóna, Pulai Boglárka Andrea, Soós Lili Zsófi, Szántó Csongor György, Sztancsik Márton, Tisch András, Vég Viktória és Kaszap-Nagy Emma részére. Évek óta terjeszti Környebányán a Környei Hírhozót Czakó Józsefné és Vida Mária, az ő önzetlen munkájukért is köszönetét fejezte ki a bizottság.

Tirhold Kármen elnök is advent első vasárnapján adta át a Német Nemzetiségi Önkormányzat díjait. A felhívásukra hárman jelentkeztek, ők német nyelvből tettek B2-es komplex nyelvvizsgát, Nagy Lilla, Nitas Natália és Pap Orsolya részesült elismerésben.

Bár az idő múlásával egyre hűvösebbé vált az este, és a járvány miatt a hagyományos forralt bor, forró tea kínálása is elmaradt, a téren cseppet sem csökkent a közös karácsonyvárót száma, ami érthető is, hiszen az ünnep varázslatos, meghitt hangulatát idézte műsorával a folytatásban a Kisfaludy Mihály Általános Iskola énekkara, a Környei Szent Cecília ének és zenekar, a Környebányai Dalkör, a Környei Német Nemzetiségi Dalkör, Szakálné Gaál Monika és a Vackor Óvoda Kamarakórusa.

Mindeközben környei kézművesek, intézmények, karitatív szervezetek is kínálták szeretettel készült portékáikat, a Télapó és manója pedig kedves mosollyal fogadta a bátrabb, és kevésbé merész gyerkőcöket. Volt, aki verselt, énekelt, de páran megszeppentek, és anyu, apu ölelő karjaiból nyújtották csak ki bátortalanul a kezüket a szaloncukorért.

Mivel a zárt térbe tervezett adventi programok elmaradnak Környén, a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság „Adventi gyertyakereső” elnevezéssel a következő vasárnapok délutánjain kalandra hív párokat, családokat, kisebb baráti társaságokat! Cél megtalálni azt a helyet, házat, ahol aznap délután kicsi gyertyával, forró teával, nagy szeretettel várnak minden kalandort.

A pontos cím egy kis nyomozással tudható meg, minden vasárnap másik címet kell megfejteni!

A kiindulási pont a római katolikus plébánia, ahol átvehető az útba igazító rejtvény. A kalandorok papírral, ceruzával készüljenek! Indítás 5 percenként, és indulhat a kaland, a kutatás, keresés, a nyomok követése, amik elvezetnek a vendégvárókhoz. A meleg ruha ajánlott, hiszen a nyomozás kb. 40 percet vesz igénybe, plusz idő a helyszín felkeresése.

Játéknapok: december 5., december 12., december 19.
A játék minden vasárnap 13 órakor kezdődik, és 16 órakor zárul. Az utolsó feladatlapokat 14.45-kor lehet átvenni a plébániánál.

A játék fontos szabályai:

Tilos a játékban lévő másik csapatot zavarni, meg kell várni, míg végez egy állomáson, aztán érkezhet a következő csapat!

A játékosok 16 óra előtt nem tölthetnek fel fotót az internetre, a közösségi oldalakra, hogy minden résztvevő számára élvezetes maradjon a nyomozás!

 

Megosztás